Skip to main content

Entri 4: Seindah Mimpi

I want to be a police. I want to shoot crime.When I big I want to marry. I want to buy a big house.

Nurindah tersenyum.Seorang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun menulisnya.Sudah ada gadis idamankah dia?

“Betul tak cikgu?” Rizal bertanya, mukanya penuh pengharapan.

“Boleh diperbaiki lagi.” Nurindah mengangkat muka. Rizal tersenyum, gembira dengan komen Nurindah.

“Sini, cikgu nak tengok karangan Danish pula.”

Danish yang berjambul perang  menyerahkan bukunya.Matanya seperti keliru , namun Nurindah tahu Danish bukanlah seperti yang disangka. Dia seperti di dalam dunianya tersendiri, gemar menconteng buku, namun  dalam fikirannnya siapalah yang tahu.

“I want to be a pilot.” Nurindah membaca karangan Danish kuat-kuat.

I want to be a pilot because I want to fly. I want to go to other country.I want to eat many food.I want to help my mother.I want to help Palestine world.

Nurindah terlunga seketika.Sekilas dia memandang Danish, muka budak itu seperti biasa , keliru!

“You want to help Palestine?” Nurindah bertanya, takjub.Tidak terlintas bahawa kanak-kanak yang berusia 11 tahun itu peka dengan dunia semasa.Selama ini dia menganggap kanak-kanak cuma tahu bermain sahaja dan makan sahaja.

Danish mengangguk dengan mata yang bercahaya.

“Bagus.Peperangan di mana-mana pun tidak memberi kebaikan.Cikgu harap kamu semua akan menjadi orang yang cintakan keamanan.” Nurindah memberi nasihat kepada tujuh orang pelajarnya.Tak ada bunyi kedengaran.Samada mereka mengendahkannya atau tidak, Nurindah tidak tahu.

“Cikgu , pembaca berita tu dalam English apa cikgu?” Maryam bertanya, bukunya masih lagi kosong.Dari tadi lagi Nurindah memerhatikan Maryam merenung siling. Masih tak tahu mahu menjadi apa agaknya.

“Kamu nak jadi pembaca berita?”

“Dia nak jadi pengacara Nona!” Rizal mengusik.

Nurindah cuma menggeleng apabila kelasnya pecah dengan hilai tawa kanak-kanak.

Indahnya menjadi kanak-kanak. Nurindah teringat di waktu kecil dia  sering  berangan  yang dia boleh menjadi apa sahaja.Kerjaya kegemarannya waktu itu  doktor, itupun selalu bertukar mengikut rancangan TV kegemarannya. Mungkin sebulan dua dia mahu menjadi doktor, mungkin juga wartawan,tentera dan apa sahaja yang difikirkan menarik.

Namun apabila meningkat dewasa, cita-citanya terpadam. Kerjaya yang dipilih kadang-kadang bukan kerana minat tapi kerana kehendak pasaran, keputusan akademik dan pelbagai lagi. Hanya mereka yang tabah sahaja akan berusaha melakukan apa yang diminati tetapi kebanyakan orang lebih mementingkan duit.Duit untuk menyara keluarga, duit  untuk membeli kehidupan walaupun bukan semuanya.

Pengetahuan kanak-kanak tentang risiko mungkin agak terhad, membolehkan mereka berfikir tanpa batasan.Alangkah bagusnya jika semua cita kanak-kanak dimakbulkan.Semua mahu jadi yang terbaik, alangkah indahnya dunia jika semuanya mahu dan berusaha untuk kebaikan.

Comments

Popular posts from this blog

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u