Skip to main content

Entri 12: Seadanya

Malam itu kelasnya berjalan seperti biasa.Najmi dan Wafi tidak hadir.

“Mereka malas cikgu.”Beritahu Rizal.

Nurindah agak kehairanan.Inilah kali pertama pelajarnya ponteng.

“Cikgu tak marah?”Tanya Danish.

“Bukan cikgu yang rugi. Cikgu tak rugi apa-apa.”Sebenarnya jauh di sudut hati dia berasa sedikit kecewa.

“Cikgu nanti kalau mereka datang, cikgu rotanlah.”Rizal mencadangkan.

Nurindah menggeleng.”Apa kamu mahu cikgu jadi garang ke?”

“Baguslah cikgu, kalau garang.Cikgu ni baik sangat.”Danish merungut.

Nurindah tersengih.Sebenarnya dia sendiri tidak tahu bagaimana mahu menjadi guru yang baik. Dia tidak pernah didedahkan tentang profisyen perguruan.Dia cuma menurut kata hati.

“Nanti kalau cikgu betul-betul rotan baru tau.”Nurindah mengusik.

Lima belas minit berlalu.Muhammad mengangkat tangan.”Cikgu, saya nak pergi tandas.”

Nurindah mengerutkan dahi, Muhammad buat muka kasihan.

“Ok.Lima minit sahaja.”

Kelas berlalu dengan budak-budak keluar masuk.Seperti ada sesuatu yang tak kena, namun Nurindah sendiri tidak pasti.

Rasa kecewa melonjak-lonjak.”Nanti beritahu mereka yang tidak hadir yang cikgu kirim salam.”Sindirnya kepada pelajar-pelajar.

“Ok.Cikgu dendalah mereka.”Baiti mencadangkan.Maryam membisikkan sesuatu ke telinganya.

Seketika kemudian pintu terbuka.Muhammad masuk sambil tersengih.Najmi dan Wafi juga turut masuk sambil menjinjing sesuatu.

“Nah ini untuk cikgu.” Najmi menhulurkan beg kertas bercorak kepada Nurindah.Dan serta merta pelajar-pelajar yang lain turut sama mengeluarkan hadiah mereka.

“Maaf cikgu, lambat.” Danish menghulurkan hadiahnya.Memang betul.Hari Guru sudah lama berlalu, malah Nurindah tidak pernah menjangkakan yang dia akan mendapat hadiah.Dia bukanlah seorang guru.

“Terima kasih.”Nurindah terharu.”Kamu patut guna sahaja hadiah-hadiah ni.Tak perlu beri cikgu.”katanya apabila melihat hadiah-hadiah mereka.Tuala kecil, botol air, buku cerita kanak-kanak dan surat yang ditulis dari kertas yang dikoyak dari buku latihan.Dia tersenyum sambil menggeleng kepala.

“Ini yang kami mampu cikgu.”kata Rizal merendah diri.

“Tak apa.Terima kasih.”Terasa mata Nurindah seperti basah.

Malam itu sebelum tidur, Nurindah membaca surat-surat pelajarnya.

Dari Najmi kepada Cikgu Nurindah.

Selamat Hari Guru.Happy Teacher Day.

Saya harap cikgu panjang umur.Cikgu saya minta maaf atas kesilapan saya.

Nurindah membuka surat yang seterusnya.

Selamat Hari Guru kepada Cikgu Nurindah.Semoga panjang umur dan kekal dunia akhirat.

Dari Danish

Nurindah tersenyum.Kekal dunia akhirat?

Dan semua surat dibaca satu-satu.Dan semuanya membuatkan Nurindah tersenyum.Kanak-kanak ...suci ikhlas seadanya.

Comments

Popular posts from this blog

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u