Entri 75 :Kebaikan rawak

Penunjuk aras petrol berkelip kelip dari semalam.Perlu isi minyak sebelum pulang ke kampung.Pagi pagi lagi Nurindah menuju ke Caltex berdekatan,duit di dalam dompetnya cuma tinggal kurang RM20,dia berdoa agar ada mesin ATM ada di Caltex tersebut. 

Maaf.Out of Service.

Terpampang kertas A4 di mesin ATM.Nurindah menggaru kepala,hendak tak hendak dia cuma boleh  isi petrol RM10 tetapi penunjuk aras petrol masih lagi berkelip.Humm...tak sempat sampai ke kampung ni.Jarak rumahnya lebih kurang 70 km.

Tak apalah, hari ni hari gaji.Terus dia memandu ke bank berdekatan. Saat dia memarkirkan keretanya,terlihat seorang anak muda sedang menyapu sampah.Pagi pagi lagi sudah bekerja.Apa kata selepas ambil duit nanti,dia belikan anak muda ini sarapan KFC.Wah...seronoknya buat amal di pagi hari.

Terus selamba Nurindah menekan nilai yang mahu dikeluarkan.

Maaf,baki anda tidak mencukupi.

Eh...hari ni kan hari gaji.Dia memeriksa baki,argh...dia cuma layak mengeluarkan RM20 tetapi mesin tersebut tidak ada not RM20.

Kecewa,dia melangkah ke bank berhampiran.Bank tersebut tidak ramai orang,minta mintalah mesin tersebut ada not RM20.

Syukur,apabila RM20 dapat dikeluarkan.Humm...dia mengambil kad ATM dari bank yang lain, rasanya hari tu ada RM19.Tak apalah periksa dua kali disebabkan gajinya belum masuk.Tiba tiba dia terasa miskin.Eh, RM119?

Sambil tertanya tanya bagaimana duitnya masih berbaki RM119,Nurindah terus mengeluarkan RM100.Alhamdulillah,syukur.

Sangat gembira,dia masuk memesan lima ketul burger KFC.Satu untuk adik yang sapu sampah di luar ,empat untuk familinya berkongsi di kampung.

Apabila dia keluar dari KFC,Nurindah terus menghulurkan burger kepada adik sapu sampah.Dengan riak muka yang gembira,adik tersebut menyambutnya.Rezeki kau dik hari ini.

Rasa seronok yang tidak terbayang apabila dapat memberi.Betullah kata orang tua,rezeki jangan ditolak.Dia terus memandu ke stesen minyak Shell.Kali ini bolehlah isi penuh.

Tiba di Shell,ketika dia berjalan ke kaunter untuk membayar,seorang pekerja Shell keluar dari pintu membuat isyarat tangan,"Tak apa,bayar dekat saya."

Oh,baguslah.Tak perlu dia pergi ke kaunter terutamanya apabila sedikit leceh jika mahu mengisi petrol penuh.

"Penuh." Nurindah memberitahu sambil menghulurkan RM50.Pekerja tersebut terus mengisi dan menunggu di pam.

Bagus betul,apa kata bagi seketul burger dekat pekerja ini.Mungkin dia belum bersarapan.Nurindah mengambil dan menyusun burger bersama paket sos.

Minyak penuh takat RM45.Pekerja tersebut memulang baki.

"Tunggu sekejap."Nurindah cepat cepat menghulurkan burger tersebut."Nah."

Pekerja tersebut terdiam.

Alamak.Bagaimana kalau dia tidak mahu?Mungkin dia vegetarian?Nurindah sedikit cemas,rupanya ini perasaan apabila pelawaan ditolak.Aku bukannya boleh terima penolakan. Malunya.

"Tak apa.I kasi my worker makan."Dia senyum sambil mengambil burger yang dihulurkan.

Deng.MALU.Cepat cepat Nurindah masuk ke dalam kereta,menghidupkan enjin.Aduh disangkanya pekerja,rupanya boss.

Tuk tuk.Cermin kereta diketuk.Pemuda tersebut mengisyaratkan ucapan terima kasih.Nurindah cuma mengangguk. Malunya Allah saja ya g tahu.

Tahu tak pemandangan yang cantik?Apabila memandu waktu pagi menggunakan lebuh raya BKE  dari Pulau Pinang. Di kiri kanan sawah padi dan di depan bukit bukit dan langit yang luas.Comments

Popular Posts