Skip to main content

Entri 76: Bateri

"Terima kasih  Kak Rina.Tolong saya ambilkan goodies ni" Berkali kali dia mengucapkan terima kasih.

"Tak apa, kebetulan lalu jalan rumah."Kak Rina menghulurkan beg goodies berwarna kuning. "Rumah kamu kat mana?"

"Tu dekat saja.Tadi jalan kaki dah separuh tapi tiba tiba rasa takut so terus patah balik drive."

"Haah,iyala.Gelap tempat ni."

Setelah mengucap selamat jalan, Nurindah memandu berpatah balik ke rumahnya yang hanya selang beberapa blok kedai sahaja.Saat Nurindah mematikan enjin,kedengaran bunyi motosikal betul betul hampir dengan keretanya.Cepat cepat Nurindah mengunci pintu kereta dan menoleh ke tingkap.

Seorang lelaki dan wanita Cina rupanya.Wanita Cina itu turun dari motosikal dan menghampiri kereta kancil yang parkir di belakang kereta Nurindah.

"Oh mungkin lelaki ini menghantar wanita ini ke tempat parking kereta. " Nurindah turun dari kereta dan berlalu meninggalkan pasangan tersebut.

Saat Nurindah hampir memasuki pagar apartment,kedengaran bunyi enjin kereta cuba dihidupkan tetapi tidak berjaya.Ini mesti bateri habis ni,getus Nurindah.Kemudian kedengaran  perbualan dalam bahasa Cina.

"Pergilah tolong,bukankah kau pernah alami situasi macam ni?"
"Ahh ...malaslah,biarkan mereka dengan urusan mereka."
"Pergilah,kau kan ada jumper.Kereta pun parking depan kereta mereka."
"Alaahhh...kau bukannya ingat sangat wayar mana satu, merah ke hitam .Nanti tak fasal fasal."
"Pergi saja,inshaAllah boleh."

Aisshhh...Nurindah berpatah balik.Pasangan Cina tersebut berbual sambil melihat enjin kereta.

"Bateri kong ke?"

"Ahh..iya."jawab wanita Cina tersebut.

"You tau guna jumper tak?"tanya Nurindah sambil memandang ke arah lelaki.Terkulat kulat dia,tatau samada dia tak tahu guna jumper atau tak tahu menjawab.

Nurindah menghidupkan enjin kemudian mengalihkan keretanya ke kedudukan yang sesuai.Kemudian dengan  pantas membuka bonet belakang dan mengeluarkan jumper.

"Ohhh....you ada jumper.Saya telefon kawan tapi pukul 11 baru dia datang.You tau guna ka?"tanya wanita tersebut.

Nurindah senyum."Bolehla sikit sikit."Dalam hati berdoa janganlah jadi benda pelik pelik.Terus dia kapitkan wayar merah ke tempat bateri.Lelaki Cina tersebut mengambil wayar hitam dan menyambungkan.

"Pandainya you."Puji wanita tersebut."Mujurlah you ada.You datang balik sebab nak ambil barang ka?"

"Tak,I datang balik sebab nak tolong.I dengar bunyi macam  bateri sudah kong."

Nurindah memastikan semuanya okay,harap haraplah menjadi. "Okay,boleh start enjin."

"You tekan enjin sikit.Kasi dia power."Tiba tiba lelaki tersebut berkata.

"Oh okay."Nurindah masuk dan menekan enjin sedikit.Kedengaran kereta kancil juga berjaya dihidupkan.Lega.

Muka kedua dua pasangan tersebut juga lega."Mujur you datang,kalau tak tau nak buat apa.Terima kasih banyak."Wanita tersebut berkali kali mengucapkan terima kasih."I tadi doa banyak tau,susah hati.Mujur you datang.Kalau tak tak taulah macam mana."

"Sama sama.Kebetulan I ada jumper."Nurindah mengemaskan jumper,mematikan enjin kereta dan bersiap sedia untuk balik."You tunggu siapa?" Hairan kerana wanita tersebut belum masuk ke kereta, manakala lelaki tadi duduk di atas motosikalnya.

"Oh, dia suruh tunggu dulu.Bagi bateri charge dulu."

"Kalau gitu saya naik dulu.Selamat malam."

"Okay,terima kasih tau."

Nuridah beransur sambil tersenyum, senang hati rupanya bila dapat menolong orang.Dia sendiri pun sudah banyak kali mengalami perkara yang sama, dan banyak kali juga orang asing yang datang menolong.

Sambil berjalan,dia berWhatsapp dengan seorang rakan.

"Cantiknya aturan Allah.I tolong you,you tolong orang."

Nurindah tersenyum,cantiknya mesej rakan ini.Sangat dalam.Comments

Popular posts from this blog

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u