Skip to main content

Entri 83 : Pengembala kambing

"Anehnya, kamu seorang pengembala kambing.Bagaimana kamu tahu membaca?"

Suara kecil gadis itu terngiang ngiang ditelinganya.Sambil memejam mata dia terbayang mata besar anak gadis yang kurang lebih sebayanya apabila dia bercerita tentang Pergunungan Fagaras.

Tujuan hidupnya adalah mengembara.Tetapi itu bukan tujuan ibu bapanya yang bertani.Mereka bekerja keras semata-mata hidup cukup untuk makan dan minum ,tidak lebih dari itu.Mereka mahu anak lelaki mereka menjadi berguna dan dihormati.Mereka menyekolahkannya dengan harapan dia akan menjadi pendeta yang disegani.

"Aku cuma mahu mengembara ayah, aku mahu melihat dunia luar."

Ayah menghela nafas, matanya merenung bukit bukit menghijau.Pergunungan Fagaras kelihatan sayup dan misteri."Ramai orang luar datang melalui kampung ini.Tujuan mereka sama,mencari sesuatu yang baru.Tetapi apabila mereka pergi, mereka masih lagi orang yang sama."

"Mereka mendaki gunung,merentas tasik,mencari istana dan berfikir fikir betapa beruntungnya keadaan orang dahulu berbanding kita sekarang.Rambut dan mata mereka mungkin lain tapi mereka sama sahaja seperti kita."

"Tapi aku ingin sekali melihat dari mana mereka datang.Bagaimana bandar mereka?Samakah hidup mereka dengan kita?"Dia berkeras.

Raut wajah ayah kelihatan hampa."Namun orang luar datang ke sini,mereka cemburu melihat kehidupan kita dan mereka ingin sekali hidup di sini."Dia tidak berputus asa memujuk satu-satunya anak lelaki.

"Aku masih ingin melihat bagaimana kehidupan mereka ayah?Adakah mereka bertani seperti kita?"Dumitru tidak berganjak dari keputusannya.

"Orang yang datang ke sini mempunyai banyak wang untuk mengembara.Mereka mampu.Di kalangan kita yang mengembara hanyalah penggembala biri biri."

"Jadi biar aku jadi pengembala."Tegas Dumitru .

Mata Lucian berkaca-kaca memandang anaknya.Dia tidak berkata apa-apa lagi.Dumitru, anaknya itu berjiwa kental seperti dirinya.Keesokan pagi Lucian menghulurkan kantung yang berisi 3 keping syiling emas purba.

"Ini kepingan wang yang aku jumpa semasa meneroka tanah.Aku tidak punya apa apa untuk dijadikan warisan melainkan ini.Gunakan ia untuk membeli biri-biri dan pergilah mengembara semahu mu."

Dumitru terdiam sambil merenung kepingan syiling purba tersebut,dia menggenggamnya erat.Dia sedar keluarganya bersusah payah selama ini dengan harapan dia akan kekal di sini dan menjadi pendeta yang dihormati.

"Pergilah anakku.Semoga suatu hari nanti kamu akan sedar kampung kita inilah yang terbaik dan wanita di kampung ini adalah yang paling cantik."

Dumitru membuka mata,langit cerah membiru.Dia bangun dan menoleh, tujuh belas ekor biri-birinya masih sibuk meragut rumput.


Comments

Popular posts from this blog

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u