Entri 138 : Hari Keempat

Kalau ikut hati nak publish hari Rabu tapi dek disebabkan jemu terkurung dalam rumah saya publish jer la.
Tadi lepas Subuh saya tertidur dan bermimpi pergi shopping baju dan handbag.

Perkara yang anda perlu tahu,
Pertama , saya jarang bermimpi. Mengigau jarang lagilah kan.
Kedua, saya shopping baju dan beg? Bukan tak pernah tapi jarang.
Nampak sangat kan, kesan terkurung dalam rumah. Sampai boleh mimpi pergi mall beli baju pun dah nikmat kan?
Nikmat pergi kerja dan balik kerja,
Nikmat kerja kat dalam office.
Nikmat makan kat luar.
Nikmat jumpa kawan kawan.
Tapi kan, sebosan mana pun terperuk dekat rumah ni apalah sangat  nak dibandingkan dengan mereka yang bekerja siang malam nak selamatkan nyawa.

Yang kerja dekat hospital , termasuk security, tukang masak , tukang cuci.
Yang kerja polis, bomba dan sebagainya.

Jemunya saya duduk rumah boleh lagi scroll Instagram dan Facebook.Gaji jalan juga buat masa sekarang walaupun stress bekerja.

Stress bekerja sebenarnya nikmat sebab banyak dekat luar sana tak ada kerja.

Bagaimana mereka yang kais pagi dan makan pagi, yang ada anak isteri? Yang banyak hutang?Banyak perkara yang kita boleh belajar dari Corona kan?
Rupanya dalam keadaan manusia sedang sakit, bumi sedang sembuh.
Virus ni tak kenal kaya miskin.Dia bantai saja semua.

Nikmat pergi haji dan umrah, berapa banyak yang memandang remeh dan bila sekarang dilarang baru kelam kabut! Sesedih kita yang duduk jauh ni, bagi pendapat saya; mereka yang diwakilkan menjaga Kaabah lagi sedih hati terpaksa menutup pintu untuk tetamu. Namun rakaman live dari sana, ceramah online masih lagi berterusan. Hah peluang tu kan?!!

Nikmat pergi masjid, berapa keratlah yang pergi masjid waktu Subuh. Walaupun jenuh ustaz-ustaz bagi ceramah tentang kebaikan solat berjemaah kat masjid tapi nak nampak masjid penuh jemaah lima waktu tu susah sangat sebelum ni. Solat Jumaat pun siap target nak pergi lambat. Tiba-tiba sekarang Allah tutup pintu masjid. Baru sedar dan rindu nikmatnya nak berdiri dalam saf rapat-rapat, salam dan peluk cium lepas solat.Rindu tak?

Tapi kan, Allah tu Maha Penyayang. Dia tutup sesetengah pintu tapi masih lagi Dia buka peluang untuk solat kat rumah. Masa ni lah nak solat awal dengan ikhlas, Allah nak didik supaya jadi ikhlas.Jadi ikhlas bukan senang tapi boleh belajar.

 Belajar solat, belajar mengaji dekat rumah. Walaupun pintu ke Kaabah ditutup, kita masih lagi berpeluang solat mengadap Baitullah kan?

Nikmat pergi berkenduri. Ada yang dulu malas nak berkenduri atau malas nak jamu orang makan. Sekarang dah tak boleh.Rindu tak nak jumpa orang yang kenal dan yang tak kenal? Rindu kan?

Baru kita sedar mesej, video call tak senikmat jumpa depan-depan buat lawak sambil gelak. Ada tak yang rindu kena bebel depan-depan eh.

Tetapi masih kita berpeluang, masa ni lah masing masing boleh nak jaga diri dan sesama sendiri. Dulu tengok muka rasa cemuh, sekarang nikmatilah masa ni.Jangan terkejut tiba-tiba mukanya dicemuh itu bakal dirindui.

Masa ini boleh bersedekah, masa ini boleh lagi ambil peluang jaga kebersihan dan banyak lagi. Banyak sebenarnya perkara yang perlu dibuat di rumah. Masa ini kita dapat peluang perbaiki rumah kita, moga moga selepas ini kita baiki negara kita.

Sekarang antara yang paling penting, kita masih lagi boleh mencegah merebaknya wabak ini dengan hanya membataskan pergaulan fizikal dan pergerakan ke luar rumah. Cuba bayang kan peluang ini pun ditarik?

Jadi senyum, tarik nafas dalam dalam dan duduk di rumah dan buatlah apa yang patut dengan rumah anda.

Ben Nghe, Hc Chi Minh. 13 Sep 2019




Comments

Popular Posts