Skip to main content

Entri 168 : Orang Gila

 Ianya berlaku selalu tidak setiap hari. Dalam bayangannya dia membenci ayah sendiri.

Ayahnya yang pentingkan diri sendiri. 

Tidak mempedulikan anak-anak

Baran. Bayangan air panas dan sambal belacan ke mukanya saat dia masih kecil dek kerana dia menyebal di meja makan. Ibu mengheretnya ke bilik air, mencuci dirinya.

Bayangan dia dipukul dengan spring besi buaian sehingga terkencing singgah, tidak selalu. Tetapi kebelakangan ini makin kerap.

Dia benci ayahnya. Tapi perasaan itu turun naik sebab orang kata Allah marah anak yang benci ibubapanya.

Dia teringat-ingat ayah yang menyuruhnya membeli rokok. Dia pernah menipu dan membuang rokok itu, tetapi ayahnya marah kerana dia menipu.

Jadi jika orang lain berkata, cinta pertama anak perempuan adalah bapa mereka, dia berdoa siang malam supaya dijauhkan dari lelaki seperti ayahnya.

Ayah yang membuat ibu kerja macam nak mati.

Ayah yang tidak ambil peduli sekolah atau yuran anak-anak. Jika ambil peduli pun disebabkan kepentingannya.

Ayah yang belikan ubat gigi untuk dirinya sahaja, anak-anak ubat gigi pun tak ada.

Ayah yang membuatkan anak mengeluarkan duit biasiswa semata-mata dia berangan-angan nak membeli tanah tambun.

Ayah yang memerah RM 500 setiap bulan untuk membuat rumah tapi yang ada hanya tiang. Ayah yang membuatkan anak terpaksa meminjam pinjaman peribadi untuk memperbaiki rumah sebab rumah memang usang.

Orang lain berhabis sebab anak-anak, dia pula terpaksa berhabis untuk ibu bapa dari kecil.

Pakar motivasi pernah sebut, 'Sebesar besar dosa ibu bapa kamu, mereka masih ibu bapa kamu, hormatilah mereka.'

Jadi dia keliru, habis kalau ada bapa yang pernah merogol anak kena dimaafkan jugalah ya kerana mereka ibu bapa. 

Dia bernasib baik kerana bapanya cuma panas baran dan tidak bertanggungjawab. Itulah yang dijaja-jaja kepadanya. Bersyukurlah dapat bapa macam tu, orang lain lagi teruk. Jadi dia diam tak boleh berkata apa-apa.

Semuanya berbekas di hati anak. Kalau boleh anak ini tidak mahu ingat tetapi ingatan itu datang menggebu-gebu.

Kasihan anak ini, dia tidak ada sesiapa. Ibu bapa ada tapi seperti tiada. Terpaksa mengadap ke sana sini merawat diri sendiri sebab ibu bapa tidak peduli.

Mereka peduli apa? Jika dia dulu pun bekerja setengah mati untuk keluarga. Jika mereka peduli, mungkin dari dulu mereka peduli.

Orang kata dia gila, dia dirasuk jin. Emak kata dia sakit. Lama-lama dia menjadi benci pada ibunya pula.

Kalaulah ibu meminta cerai tentu dia tidak perlu keliru menghadap sikap ayah yang jelek itu. Tetapi tidak, ibu cuma tahu merungut dan merungut.

Jadi semua punca ini kerana ibu, ibu tidak melindungi anaknya dari ayah yang tidak melindungi anaknya. Dia membesar dalam keluarga yang toksid. Mengumpat, tengking menengking.

Jadi dalam dunianya hanya ada lelaki yang kejam dan wanita yang bodoh. Dia tertanya sendiri bagaimana mahu dia keluar dari dunianya melihat orang yang baik-baik.

Kadang-kadang dia juga tertanya-tanya betulkah Tuhan ada?

Tapi dia keliru sebab bapanya juga orang yang tidak tinggal solat. Jadinya bapanya benar maka dia ini ahli nerakalah?Comments

Popular posts from this blog

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u