Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2022

Entri 253 : Hama Kucing

 Saya baru belajar tentang ini setelah memelihara Dodol dan Pandan. Sebelum ni cuma tahu kutu, sekenit dan terpiras(flea) . Hama kucing ini dalam bahasa Inggeris ialah furmite. Memang susah nampak. Saat pertama kali saya dapat tahu bukan sebab saya nampak tetapi kerana  kucing saya bersikap aneh. Asyik menggaru dan kelihatan tertekan. Bulu gugur seketul-seketul akibat menggaru dengan teruk. Apabila saya bawa ke doktor, doktor menerangkan pasal furmite. Antara ubat yang dicadangkan adalah Advocate. Ubat ini kecil sahaja, lagi kecil dari jari kelingking dan satu tiub ini hanya untuk seekor kucing. Harganya boleh tahan mahal dalam 30 ringgit lebih. Ubat ini sekali pakai kena habiskan satu tiub. Satu tiub dicadangkan sebulan sekali. Ubat ni tak boleh pakai selalu. Cara nak pakai, kena selak bulu kucing tu sampai terdedah. Agak mencabar juga apabila nak letak ubat ini pada Dodol dan Pandan sebab mereka ni berbulu panjang. Ubat ni akan serap dalam kulit dan menghilangkan hama. Seeloknya jang

Entri 252 : Keldai yang keliru

 Dikatakan jika diberi pilihan keldai, ia akan memilih yang paling dekat. Maka seekor keldai yang lapar dan dahaga diletakkan di tengah-tengah antara jerami dan air . Keldai itu akhirnya mati kelaparan dan kehausan kerana tidak dapat membuat keputusan samaada hendak minum atau lapar. Jika anda tidak dapat memutuskan sesuatu dua perkara yang sama baik, lakukan saja. Sekurang-kurang anda mati kerana satu sebab sahaja. Untuk lebih lanjut sila google Burridan's Ass. Burridan'Ass

Entri 251 : Manipulasi

Saya menulis ini sebab banyak kali saya terdengar perkara yang sama dibahaskan. Kenapa perangai seseorang itu begitu; kenapa perangai suami atau isteri begitu begini. Maka banyaklah kajian yang dibuat untuk mengetahui mengapa perangai seseorang itu begitu dan begini. Beza otak lelaki dan perempuan, boleh jadi sebab emosi manusia dilahirkan berlainan warna, tarikh lahir dan pelbagai lagi. Saya langsung tak salahkan kajian-kajian kat atas. Banyak faendah mengetahui perangai manusia ini terutama dalam bidang pemasaran. Kalau anda perasan, setiap perkara yang anda sroll , bincang semua dianalisis oleh applikasi telefon bimbit anda. Maka jangan perasaan kalau apa yang ada fikir tiba-tiba saja terpapar di telefon bimbit. Eh macam faham-faham jer. Maaf, dia takkan faham kalau tak ada data. Ianya terpapar di telefon bimbit kerana mikrofon di telefon anda merakam perbincangan anda dan applikasi telefon anda juga menyimpan data data anda. Itulah yang orang panggil algorithm. Berbalik pada perang

Entri 250 : Lari

 27 Okt - Masuk tidur pukul 9.30 pukul 10 lebih masih belum boleh tidur 28 Okt- Pukul 11 lebih baru boleh masuk tidur Banyak perkara yang dirancang tak menjadi. Ada faktor dalaman dan juga luaran. Malam ini saya tak pasti saya boleh tidur pukul berapa. Hari ini hari Sabtu dan saya bekerja; pukul 6.40 petang baru log out. Sekarang dah nak pukul 8 tapi makan malam saya masih di tengah jalan. Baiklah mari kita raikan apa yang mampu kita buat hari ini. Ya, baju dah kering tapi belum berlipat. Okay, mohon doakan yang baik baik saja.

Entri 249 : Politik

 Semalam saya tidur lambat  10 lebih dan bangun awal pukul 4 pagi. Untuk pengetahuan saya bangun tanpa bantuan penggera. Saya pun tidak pasti mengapa setakat ini saya mampu bangun awal. Saya bersahur dan berniat untuk puasa akan tetapi puasa saya terbatal pada waktu Asar. Ya, kita hanya merancang dan Allah yang menentukan. Kebetulan saya berbual dengan rakan yang mempunyai perasaan yang sama. Kerja makan gaji jika tidak berniat untuk menaiki tangga korporate maka akan berakhir seperti saya dipergunakan. Antara perkara-perkara yang dikongsi; log masa dengan alasan untuk perancangan dan memastikan pekerja tidak overload. Tetapi login masa lebih atau hujung minggu tidak pula ditanya , yang ditanya eh kenapa masa yang dilog cuma dua atau tiga jam. Saya log masa secara detail kerana mereka nak guna untuk perancangan kononnya, malah saya lihat majoriti pekerja log hour mereka tetapi perancangan masih lagi ke laut. Bila ditanya, oh ya kerana segelintir orang masih tidak log masa. Adakah peran

Entri 248 : Mengamuk

 Hari yang super emosional buat saya. Baru jer lepas hempuk laptop.  Semalam masuk tidur pukul 10.40 dan bangun pukul 5 pagi. Good job at waking up early but kena kerja keras sikit untuk masuk tidur awal. Hari ini perancangan lari sedikit. Saya habis perbincangan pukul 7 lebih dan kemudian mendraft nota dan tiba-tiba Microsoft outlook saya tertutup dan tak ada auto save. Bukan hanya Outlook , Word juga menjadi gila. It keeps duplicate. Jadi selamat tinggallah pada nota saya yang hampir siap. Berang saya dibuatnya, ketakutan kucing-kucing saya bertempiaran bila saya mengamuk. Masa sudah menunjukkan pukul 7.20 . Saya boleh saja sambung esok tetapi ada perkara lain yang membuatkan saya fikir lebih baik saya siapkan sekarang. Hint *politik* Akhirnya dalam mengamuk-ngamuk tu, saya shutdown laptop. Solat dan makan roti sambil menangis. Nota tadi dah siap pun cuma tinggal nak touch up , letak recipient saja. Lesap dan tak boleh recover. Saya benci Window. Kan?!! Akhirnya saya turn on balik la

Entri 247 : Overwhelmed

 Saya google makna overwhelme yang keluar ialah 'terharu'. Jadi kita guna dulu perkataan overwhelme ini kerana hari ini saya tak berasa terharu. Semalam saya masuk tidur secara anggaran pukul 10.15 . Pada mulanya saya sudah masuk tidur pukul 9.30 tetapi saya terleka melihat handphone. Ya, bukan senang nak consistent kan. Pagi tadi saya bangun pukul 6 dan solat subuh. Pukul 9 saya perlu membawa Pandan ke klinik untuk vaksin tahunan, Hari pertama boleh solat, hari pertama bekerja. Keputusan sekecil seperti nak lipat baju sekarang nak masak apa untuk tengahari dan juga lampu UV flashlight yang saya beli online sampai. Lampu UV Flashlight sangat berguna untuk mengesan kucing saya maka teruja saya dibuatnya. Leka saya menyuluh sana sini.  Puas hati kalau boleh pastikan rumah betul-betul bersih. Sebenarnya walaupun overwhelme saya masih lagi positif kerana masih mencuri masa untuk menulis. Saya cuba memenuhkan poket masa saya seminit dua dengan melakukan perkara yang berfaedah sebelu

Entri 246 : Rupanya hari ini cuti

Semalam saya masuk tidur awal 9.30 begitu perancangannya. Bergolek-golek di atas katil, berzikir dan membaca buku selintas lalu. Dodol seperti biasa melompat ke atas katil dan mengurut kepala saya sehingga dia puas. Untuk pengetahuan, kucing urut kepala menyakitkan walaupun kukunya sudah ditrim. Saya pernah membaca tentang tabiat tersebut dan dikatakan kucing melakukan perkara tersebut apabila dia berasa selesa. Apabila Dodol mengurut kepala saya, saya rasa dia seolah-olah dia memberi amaran supaya saya sentiasa sedar bahawa dia adalah boss padahal tak perlu pun kerana memang mereka adalah tuan dan puan besar dalam rumah ini. Tahu-tahu sudah pukul 10 malam. Sebab itulah kena masuk tidur awal kerana terlelap adalah sesuatu yang luar kawalan kita. Saya harap saya tertidur sebelum pukul 12. Pagi ini saya terbangun pukul 5, saya terjaga apabila Dodol menguis-nguis sesuatu di tepi tong sampah. Saya boleh mengagak sebabnya. Ralat kerana baru semalam saya mop lantai dan pagi-pagi begini saya

Entri 245 : Nak keringkan baju atau nak tidur

Hari Ketiga - Cabaran tidur awal  23 Okt 2022 Hari ini hari ketiga saya cuba untuk tidur awal. Hari pertama saya masuk tidur pukul 10.15 pm. Saya terbangun keesokannya pagi pukul 7 tanpa penggera, yang kelakarnya saya bangun tanpa melihat jam dan mati-mati saya ingatkan saya terbangun pukul 8 pagi. Setelah menyelesaikan beberapa rutin baru saya perasan saya terbangun awal setelah beberapa lama saya terbangun lambat. Oh saya sedang haid ya. Malam semalam, saya cuba masuk tidur pukul 9 malam. Agak mencabar juga kerana Pandan mengajak saya main dan saya bangun untuk melayaninya. Tetapi saya cuba masuk tidur pukul 9.30 malam. Pagi tadi saya terjaga pukul 3 pagi kerana Pandan mengejutkan saya. Untuk pengetahuan jarang sekali Pandan masuk ke bilik dan mengejutkan saya. Pandan jarang masuk ke bilik tidur setelah Dodol seperti menguasai kawasan bilik tersebut. Saya fikir Pandan kurang sihat tetapi saya sudah membuat temu janji pada 25 Oktober nanti di klinik veterinar. Dek kerana terlampau awa

Entri 244 : Tidur awal

 Saya terbangun pukul 3 lebih kerana terbau kencing kucing, saya belum kenal pasti dari mana mungkin apabila siang sedikit baru saya cari kerana lampu terpadam. Setiap kali saya pasang mentol baru mesti terbakar, sama ada sesuatu yang tak kena tentang rumah ini atau satu flat ini mengalami masalah yang sama saya tak pasti. Saya cuma membuat andaian kerana unit yang sebelum ini pun sama. Hari ni pasang esok terbakar.  Kebelakangan ini saya agak tertekan, rutin saya entah ke mana. Hidup saya seperti tidak ada tujuan. Semua buku-buku yang saya baca adalah tentang setting gol dan sebagainya. Tetapi permasalahan sebenar dalam hidup ialah setting goal. Masa kecil, gol adalah untuk menghabiskan sekolah dan mendapat pekerjaan yang baik. Mudah kan. Masih dicapai walaupun gol tersebut bukanlah disetkan oleh diri sendiri. Dalam umur seperti saya , kebanyakan gol orang lain berkisar anak-anak. Malah ketika menghadiri kelas motivasi itulah masalah kebanyakan orang; anak dan pasangan. Untuk orang ya

Entri 243 : Pertama kali temuduga selepas 6 tahun

 Anda boleh cuba pergi temuduga jika anda rasa bosan dan hilang 'excitement' dalam hidup. Ya, itu antara nasihat saya. Saya menghadiri temuduga semalam bukan kerana hendak bertukar kerja tetapi kerana rasa jemu. Rasa tawar hati. Banyak cara saya cuba, hadiri kelas, baca buku oh ya berdoa solat  dan lain-lain. Ada sesuatu yang menggerak hati saya banyak kali. Pergilah temuduga. Tunggu, kalau tak berasa nak bertukar kerja dan sudah selesa kenapa nak pergi interview. Senang, bila pergi temuduga pihak HR akan contact kita kan, mereka akan tanya details kan. Kemudian kita akan ditemuduga bersesuaian dengan kerja kita kan. Contoh saya ditemuduga oleh Solution Arkitect dari Holland. Solution Architect dalam bahasa Melayu apa ya? Mulalah rasa gigil kan? Kemudian begitulah temuduga sesi soal jawab. Dia tanya kita jawab, kita tanya dia jawab. Ada soalan yang boleh jawab ada yang tak.  Dalam masa 6 tahun saya tak pernah ditemuduga, jadi semalam apabila disoal siasat saya perhatikan perasa

Entri 241 : Kucing Bila Sakit

 Kucing bila sakit macam anak kecil yang sakit. Jangan marah kalau saya samakan anak kecil yang belum mumayyiz kerana apabila dilahirkan ke dunia, manusia tidak dikurniakan pemikiran yang matang sejak lahir. Kelakuan kita banyak berlandaskan naluri maka tanggungjawab ibu bapa untuk mendidik dan mematangkan nalurinya. Cuma kucing tidak dapat berkomunikasi dengan manusia dan sistem komunikasi dan anatomi mereka tidak sama dengan manusia jadi ianya lebih rumit kalau kita tak faham sifat haiwan. Sama seperti bayi, apabila menangis kita cuma mengagak mungkin mahu tidur, mahu makan, tidak selesa atau sakit. Hanya dengan meneliti dengan bersungguh-sungguh baru kita dapat memahami.  Dodol dikasikan pada hari Selasa 27 Oktober. Demi memastikan Dodol dalam keadaan terbaik, saya menghantarnya pada Isnin petang. Setelah dikasi klinik ini akan mengesyorkan untuk kucing diwadkan semalam. Maka malam Isnin dan Selasa Dodol bermalam di klinik. Terus terang malam pertama saya tidak boleh tidur. Saya ter

Entri 239 : Hakikat Andartu

 Dalam hidup ini pernah terfikir tak hidup seorang diri di usia tua tanpa mempunyai sesiapa? Ramai akan menjawab, 'Biasa saja, banyak saja ibu bapa yang ditinggalkan anak-anak. Dekat rumah orang tua tu banyak.' Bukan ibu bapa yang saya maksudkan. Yang tua, yang tak pernah berkahwin dan yang tak pernah beranak. Golongan ini minoriti , tak banyak. Akan tetapi golongan ini banyak dipandang remeh tentang emosi dan keadaan mereka. "Alaa... senang la jadi Si Polan ini, tak payah fikir hal anak-anak dan suami." Tak pernah terfikir bahawa dalam dunia ini semua manusia mahu berpasangan dan bersuami, bagaimana hidup yang seorang diri ini menjadi lebih mudah jika semua manusia sanggup berbuat apa saja untuk berkahwin dan beranak? "Alaaa... saya makan seorang diri dekat restoran tak ada masalah pun walaupun saya berkeluarga dan ada anak-anak." Jika anda berkeluarga tetapi 90% hidup anda dalam setahun makan seorang maka mungkin anda patut kaji keadaan keluarga anda. Maka

Entri 238 : Perkara yang tak dirancang

 Kita hidup di era dengan adanya ideologi set gol, kena buat perancangan. Memang bagus tetapi ianya menjadi toksid apabila berlebih-lebihan. Pendek kata, gagal untuk merancang dan merancang untuk gagal. Kita melihat gol-gol yang tidak tercapai , to do list tak bertick sebagai kegagalan. Akibatnya hidup kita adalah untuk memastikan gol yang kita cipta tercapai, to-do list kita bertick sedang hidup ini lebih dari itu.Pada  malam hari kita bersedih melihat gol-gol dan to do list tidak tercapai dan terpaksa belajar redha.  Sedangkan kegembiraan yang bergantung kepada gol yang bercapai dan to do list yang bercheck adakah kegembiraan yang hakiki.  Cuba buat satu journal, perkara-perkara yang tak terjangka yang terjadi pada hari ini ; Contoh :  1- Tidak menjangka bertemu crush dalam lif sedang anda tahu crush anda tidak tinggal satu apartment, malah anda mengelak untuk bertemu crush anda dengan memilih untuk  tidak lalu di kawasan yang anda jangka crush anda berkeliaran di situ. Malah di dala

Entri 237 : Kuku Kaki

 Hari ini minggu kedua saya menghadiri kelas regangan. Berpeluh-peluh dibuatnya padahal regangan saja.  Yang seronoknya jurulatih akan menceritakan apa yang jadi dengan badan untuk setiap posisi sambil menerangkan cara yang betul untuk melakukannya. Contoh, yang ini elok untuk buang angin. Senaman regangan seperti yoga ini bukanlah sesuatu yang baru. Jika anda pernah menerima rawatan fisioterapi, latihan yang sama juga yang diajarkan. Tapi itulah kadang-kadang nama sesuatu senaman itu menimbulkan kontroversi sebab itu pentingnya belajar supaya tidak sesuka hati menuduh tanpa usul periksa. Ketika melakukan senaman tersebut barulah saya meneliti kaki saya. Antara bahagian yang saya lupa, kering betul layaknya. Dalam hati, yalah dah tua begini semua kerepot. Tetapi hati lain berbisik, cuba cari jalan.  Maka tanpa dirancang saya singgah di spa yang saya google seusai latihan. Dengan muka berpeluh dan ketiak basah saya bertanya ada tak khidmat pedicure. Maka kaki saya hari ini dibersihkan d

Entri 236 : Melihat dua arah

 Baru sahaja menonton filem yang bertajuk Look Both Ways. Tak berniat pun nak menonton filem ini tetapi tiba-tiba terpapar di Netflix.  Secara ringkas ianya mengisah watak Natalie Bennette yang berjalan dalam dimensi masa yang sejajar. Saya tidak pasti adakah penerangan saya tepat tetapi jalan cerita Look Both Ways ini memaparkan satu watak yang mengalami takdir yang berlawanan. Permulaannya adalah Natalie Bennete adalah seorang gadis yang bercita-cita tinggi , baru sahaja tamat pengajian dalam program animasi dan kemudian terlanjur dengan kawan baiknya. Filem ini memaparkan dua kisah secara serentak di mana kisah hidup Natalie Bennete mengandung kerana terlanjur dan terpaksa melepaskan cita-citanya kerana sibuk menjadi ibu dan kisah yang lagi satu bagaimana hidup Natalie Bennete yang tidak mengandung dan meneruskan cita-citanya di Los Angeles. Jadi sebagai penonton, kita melihat dua takdir yang berbeza akan tetapi akhirnya Natalie Bennete berjaya mencapai cita-citanya walaupun jalanny

Entri 235 : Hari hari adalah cubaan

 Sekarang pukul 10 malam dan saya baru berhenti melakukan tutorial Superbadge di Salesforce Trailhead. Setelah sekian lama berhenti, baru-baru ini saya mulakan kembali. Jika anda membaca entri saya sebelum ini tentang Trik Setan , selalunya saya tidak melakukan apa-apa kerja di waktu malam supaya dapat tidur awal. Begitu kononnya. Tetapi saya ditrik setan dan leka menatal telefon sehingga lewat malam dan bangun dalam keadaan menyesal. Jadi untuk mengelakkan kejadian tersebut, saya terus buat trailhead dan cuba menulis di sini. Sekurang-kurang jika saya hendak menatal telefon saya nanti saya akan berfikir banyak kali kerana sekarang pun sudah lewat. Jadi biarlah saya bekerja sehingga saya tertidur kerana keletihan berbanding memilih untuk tidak bekerja tetapi berakhir dengan leka membuang masa di telefon. Jika ditanya bila perlu berhenti untuk cuba istiqamah (consistent) , tidak ada jawapan. Kerana saat kita berhenti consistent, ianya tidak lagi dipanggil consistent. Ianya juga mustahil

Entri 234 : Trik Setan

Banyak hari sudah saya tidur lewat. Saya boleh salahkan banyak perkara seperti ketidakselesaan haid, kelas yang tamat lambat, telefon bimbit. Sebelum ini banyak tips yang saya ikuti tetapi banyak yang tidak menjadi seperti letakkan telefon bimbit jauh-jauh, cuba berzikir atau membaca. Tidak menjadi. Seolah-olah mata saya tidak mengantuk. Yang anehnya saya masih boleh bangun awal tanpa alarm. Jadi tidur lewat tidak menjadi masalah kepada saya kecuali ketika saya haid. Ketika haid badan saya akan bangun lambat.  Saya ingin tidur awal akan tetapi saya sedar saya tidak mempunyai masalah pun jika tidur lambat. Saya tetap bangun awal untuk Subuh tetapi saya ditimpa ketakutan risiko kesihatan. Maka jika ada kerja yang saya ingin lakukan yang menggunakan laptop - seluruh hidup saya berkisar laptop dan telefon bimbit. Saya tahu, ianya mempunyai risiko kesihatan maka saya mengatakan diri, 'Wahai diri jangan buat kerja, pergilah tidur.' Maka saya cubalah tidur tetapi tidak dapat tidur. Be

Entri 233 : Bercinta waktu sekolah

Ke hadapan pembaca budiman, Pagi ini saya singgah untuk sarapan selepas beriadah. Berhampiran dengan saya ada seorang tua yang kira mungkin bapa atau datuk dan dua orang anak-anaknya. Mereka berbual. Salah seorang anak mungkin menceritakan kisah dia dipikat dan bapa seperti tidak suka. Suara yang tegas mencecah ke telinga saya. "Sekarang sekolah, fokus belajar bukan bercinta." Sang anak menjawab,"Apa salahnya dua-dua." Begitulah lebih kurang perbualan mereka. Saat mereka selesai makan, bapa masih berkata sambil menolak kerusi ke dalam meja. "Fokus belajar." dengan nada tegas. Saya tidak pasti punca perbualan itu dari mana dan siapalah saya untuk menghakimi. Namun jika ditanya t "Tak apakah bercinta waktu belajar?" Jawapan saya mungkin berlainan ketika saya belajar dan sekarang. Dulu saya cuma fokus belajar, tidak ada masa untuk lelaki bercintan cintun. Keluarga saya besar yang perlu saya sara. Jika saya kahwin muda, kemungkinan kami masih lagi di

Entri 232 : Please don't post me in the black and white picture after I died

Recently one of colleagues passed away. He is really young, graduated 2018 which make me feel  so old. Honestly I don't know him, never met him. When I read it actually I only read the email because one of my colleagues told us in the meeting. I just read it slightly. I don't feel anything. I don't care. Yup, I am being brutally honest. There also recent news about the death of one famous celebrities. I know her but not her fan. But suddenly the Youtube feed full with the news. She passed away alone and left over 40 cats. Bless them.They went through the bridge and left this life. I don't feel anything. I just hope that one day, when I pass away there will no black and white picture of me crossing any social media feed. I just hope no. Maybe I hope I will be forgotten. Maybe because it a shame to see me in black and white picture with all *beautiful* notes from some peoples that maybe during that time seem to be *close* to me but actually in reality I run my life alone.

Entri 231 : Inventing Anna vs Tinder Swindler

 Dalam masa dua hari saya melaburkan masa melihat siri Inventing Anna dan Tinder Swindler.  Dua-dua cerita ini mengisahkan bagaimana scammer memancing mangsa mereka. Jika Tinder Swindler mengisahkan lelaki yang bernama Simon yang menipu wanita-wanita dengan menawarkan cinta dan persahabatan dan kemudian dia akan berpura-pura dalam bahaya, memerlukan duit. Inventing Anna pula mengisahkan gadis yang bernama Anna menyusun strategi memerangkap mereka yang berprofil tinggi untuk menjadi kaya. Yang berbeza ialah dalam Simon memang objektifnya memerangkap seberapa ramai wanita yang mungkin untuk memenuhi hidup mewahnya. Apabila yakin mangsanya tersangkut, dia akan berpura-pura dalam bahaya sehingga tak dapat menggunakan kredit kad dan akan memula meminta tolong pada mangsanya. Manakala Anna pula, ia berpura-pura kaya kerana ingin membina Anna Delvey Foundation, sebuah kelab berprestij dengan harapan jika ADF berjaya, dia tidak perlu berpura-pura lagi kerana dia sudah memiliki ADF. Anna tidak

Entri 230 : Pandan dibedah

 Hari ini 31 Mei 2022, tarikh Pandan dibedah. Petang semalam saya menghantarnya ke klinik tanpa sempat mengucapkan selamat tinggal dengan puas. Mujur hari-hari sebelum itu saya memeluknya. Begitulah kucing, walaupun sesayang saya mana pun terhadapnya di luar dia masih dilayan sebagai haiwan. Pendaftaran dibuat, pekerja yang bertugas mengangkut carriernya ke tempat boarding. Saya tidak boleh membuka carrier dan memeluknya atau mengucap kata-kata semangat padanya seperti kebanyakan manusia yang menghadapi pembedahan. Saya takut, takut sebab pertama kali menghantar haiwan untuk pembedahan. Banyak perkara difikirkan. Hendak memutuskan juga mengambil masa. Saya fikir saya sudah timbang tara semua tapi saya takut saya silap. Pandan tidak boleh membuat keputusan sendiri. Mungkin boleh apabila dia berlepas dari manusia. Mungkin kerana dia memutuskan sesuatu, maka dia berkorban satu taring. Saya memikirkan bagaimana kucing sesat dengan taring patah sebelah merayau-rayau? Adakah dia cuba menggig

Entri 229 : Dodol dah tiga bulan

Pagi-pagi buta tadi terjaga, perasan Dodol tak ada. Panggil tak menyahut. Risau betul. Rupa-rupanya dia jumpa tempat lepak yang best. Balik langsir atas tingkap mengadap bukit.  Tak boleh bayang kalau Dodol dan Pandan tak ada. Dua-dua perangai lain-lain. 

Entri 228 : Johnny Depp vs Amber Heard (Adakah ianya satu konspirasi?)

 Sekarang memang banyak perkara yang berlaku di seluruh dunia. Salah satu yang agak aneh adalah perbicaraan kes saman fitnah antara Johnny Depp dan Amber Heard. Saya baru tahu kes ini beberapa hari selepas raya dan mengikutinya secara intensif dengan menonton siaran Live dan video-video yang berkenaan dengan kes ini. Saya memang tidak tahu menahu kes ini tetapi saya tahu Johnny Depp kerana dia banyak berlakon filem yang meletup-letup. Semua orang sangat mengenali watak Captain Jack Sparrow dalam Pirate of Carribean dengan Johnny Depp. Tak boleh bayang jika orang lain yang berlakon sebagai Captain Jack Sparrow. Akan tetapi saya secara peribadi saya menyukai watak Johnny Depp dalam Alice in Wonderland. Malah saya tidak menyangka Johnny Depp juga memegang watak Willy Wonka. Lain benar watak-wataknya dalam setiap filem. Apabila melihat trailer The Rum Diaries, eh kacak juga rupanya. Kes saman fitnah antara Johnny Depp dan Amber Heard rupanya bukan kisah perceraian yang biasa-biasa sepertin

Entri 227 : Dodol Cirit Birit

 Sejak semalam baru saya perasan Dodol mengalami cirit-birit, mungkin beberapa hari kerana saya teringat sisanya yang agak lembik tetapi saya mengabaikannya. Tetapi semalam betul-betul saya perasan kerana Dodol comot selepas membuang hajat. Haru biru juga perasaan dibuatnya. Yalah anak kucing mana tahu bercakap dan tentulah salah saya kerana tidak memantaunya. Setakat ini yang saya tahu Dodol makan makanan yang dikhaskan untuk anak kucing dan tumpang sekaki makan makanan ibunya. Dek kerana itu saya melebihkan makanan anak kucing, pun begitu saya berasa bukan itu puncanya. Beberapa hari yang lalu saya ada merakam video untuk mengetahui selera Pandan. Ya tentu Dodol tumpang sekaki dan malam itu saya biarkan makanan tersebut dan keesokannya kesemua makanan hampir habis. Maka saya mengagak mungkin Dodol makan makanan yang tidak sesuai untuknya. Walaupun kesemua makanan kucing yang saya belikan bermutu dan baik pada pendapat saya kerana saya meneliti bungkusan dan bertanya merata akan tetap

Entri 226 : Saya positif Covid

Alhamdulillah. Syukur pada Allah di era kita sudah mahu melambai tangan pada Covid dan memulakan hidup secara normal, saya didapati positif Covid. Saya bersyukur kerana Allah memberi peluang kepada saya untuk merasai Covid di bulan Ramadhan yang mulia dan memberi kemudahan untuk saya menghadapinya dan sembuh. Dalam entri ini, saya ini bercerita pengalaman saya mengalami Covid. Pada petang Selasa 12 April saya sedang bekerja, ketika itu saya berasa sakit belakang, sakit tekak dan tidak berapa selesa. Hati saya sudah memberitahu , Covid kut? Tetapi seperti biasa saya mengabaikannya dan malas nak membuat pemeriksaan walaupun di rumah sudah ada Kit Ujian Kendiri Covid. Saya berhenti bekerja awal kerana masuk awal dan menyediakan juadah berbuka puasa iaitu sup ayam dan pengat labu. Mujur waktu itu saya membeli labu yang siap dikopek dan dipotong. Sewaktu memaksa saya betul-betul berasa letih, bayangkan sehingga saya menggunakan timer; saya setkan timer 10 minit memberi masa untuk masakan me

Entri 225 : Biarkan aku menurut jejak ayahku

Sebanyak-banyak masa yang ada, dia berasa dia sudah tidak mempunyai harapan. Ramadhan berlalu, ramai yang bergegas mencari keampunan dan dia hanya melihat mereka. Dia sudah hilang keghairahan tersebut. Dahulu dia seorang Muslim yang agak baik, lebih baik dari sekarang. Sekarang dia hanya menjadi pemerhati dan pemalu. Tidak layak untuk membuka hadiah-hadiah di bulan Ramadhan. Entah adakah hadiah untuknya. Dia sendiri malu untuk meminta sedang tangannya kotor. Malu untuk meminta dengan tangan penuh berlumpur dosa. Dia berbaring ke luar jendela, membiarkan azan Isya berkumandang tidak berjawab. Dia ingin tidur, memadamkan suara hati yang berkecamuk. Entah bila matanya terlelap dan membawanya hanyut ke dunia gelap. "Celakalah diriku, maka aku tidak layak untuk rahmat Mu. Maka akan aku celakakan Adam kerana dialah mencelakakan diriku." Begitu Iblis hidupnya mencemuh Adam. Alangkah anehnya beberapa ketika lalu namanya adalah Azazil yang dihormati dan sekarang dia memegang nama Ibli

Entri 224 : Walaupun satu huruf

Semalam dengan rasminya saya kembali mengikuti kelas Al-Quran. Sebelum ini saya pernah mengikuti kelas di Masjid Wilayah. Kali ini bentuk pengajian adalah secara online, jujur saya katakan saya agak skeptikal pada mulanya. Saya menyukai kelas tradisional di mana pelajar dan guru boleh berinteraksi. Rupanya saya salah. Mengaji AlQuran secara talian rupanya akan memaksa saya bersuara dengan jelas. Guru yang mengajar sangat tekun mendengar suara pelajar-pelajarnya. Tidak perlu on video, seratus peratus bergantung kepada suara, di mana makhraj dan tajweed pelajar dapat didengari dengan jelas.  Setelah membaca sekali barulah saya tahu bahawa sebutan huruf saya banyak yang berterabur. Jika huruf salah, lupakan dulu soal tajweed. Saya perlu sifat huruf supaya saya dapat memberikan hak-hak mereka dengan adil ketika membaca AlQuran. Saya perlu lupakan hasrat hendak pecut satu AlQuran di bulan Ramadhan, saya perlu fokus membaca ayat Allah dengan berhati-hati. Biarlah lambat, asalkan saya berlaku

Entri 223 : Mungkin bukan kerana diri

 Ada nasihat mengatakan perhatikan mereka di sekeliling kamu, itulah kamu. Saya tidak terfikir ianya dengan begitu mendalam sehingga suatu ketika ianya masuk akal. Saya fikir apa salahnya berkawan ramai-ramai selagi kita tidak terpengaruh.  Saya fikir, bukan salah kawan tetapi salah diri sebab mudah terpengaruh. Jadi seperti orang lain, kita akan membiarkan diri kita dikelilingi sesiapa sahaja kerana menyangka diri kita kuat. Kita fikir kita kuat untuk berkata TIDAK . Akan tetapi menolak perkara-perkara yang jelas salah sangat senang berbanding untuk melindungi hati dan perasaan kita. Kita mungkin tidak terpengaruh dengan ajakan tetapi ada kawan-kawan yang membuatkan kita rasa rendah diri. Membuatkan kita tidak bijak, tidak pandai dan tidak berkemahiran dan malang lagi membuatkan kita berhenti untuk menjadi lebih mahir atau lebih baik. Kadang-kadang disebabkan berkawan dengan mereka, secara tidak sedar kita membasuh otak kita dan memberitahu diri kita, "Yalah, betullah tak guna bu

Entri 222 : Dodol genap 30 hari dan jemput-jemput ikan bilis oat

 Hari ni 25 hb Mac 2022, genaplah umur Dodol 30 hari. Dodol dilahirkan pada 23 hb Feb 2022. Gemuk gedempol benar dia, bila tengok rasa nak peluk kuat-kuat tetapi takut kerana badannya masih lembik. Dia berjalan dengan perutnya yang buncit, terkial-kial mengheret kaki atas lantai yang licin. Pandan pula sudah mula merenyam. Aduh, anak baru cukup sebulan ibu sudah mahu mencari jantan. Itulah kucing. Besok inshaaAllah nak bawa mereka ini ke vet dan lihat pendapat doktor. Dua tiga hari ni baru berasa lega sebab tak perlu pindah rumah. Berdoa supaya dapat kekal lama di rumah ni. InshaaAllah saya akan bercerita tentang rumah di lain entri.  Sebenarnya untuk entri kali ini saya hendak bercerita tentang semalam. Semalam saya berpuasa, semalam juga kami ada kursus sehingga pukul 8 malam. Jadi saya cuma berbuka dengan segelas air.  Selepas Maghrib saya bergegas ke dapur, potong sedikit Wheatgrass yang saya beli untuk Pandan. Dalam hati berangan nak makan jemput-jemput. Jadi saya pun potong bawan

Entri 221 : Rutin

Saya baru dapat tahu bahawa kucing adalah haiwan yang sangat menyukai rutin. Ia tidak suka jika makanannya atau pasirnya ditukar. Ini sebenarnya menjadikan kucing mudah dilatih. Malah ia akan lebih mengenali rutin tuannya lebih dari tuan empunya diri. Untuk mengurangkan kucing akibat berjauhan, tuan kucing perlu mengubah rutin beberapa hari sebelum hari perpisahan. Elakkan dari memeluk atau membelai kucing sebelum anda keluar. Keluar saja, jangan ucap selamat tinggal atau apa-apa. Eh? Kenapa begitu? Ia akan menyebabkan kucing mengalami s eparation anxiety. Mungkin kerana nanti kucing akan kehairanan dan tertanya-tanya kenapa anda hilang tiba-tiba. Mungkin kucing akan mengalami kerinduan yang melampau. Saya tidak pasti tetapi saya belajar bahawa kucing ialah makhluk yang sangat emosi. Jadi jika hendak keluar rumah, keluar sahaja. Jangan alih perhatiannya dengan memberitahunya anda akan keluar. Keluar terus. Rujukan Jackson Galaxy

Entri 220 : Comfortable Pain

He hates his work so much. He does not want to be a military dog or, precisely, he doesn't want to be anyone's dog. He wants freedom to do anything he likes. Embrace his desire. No more commands to fulfill. The ability to say NO. No more. Yes, he is free. FREE. He enjoys doing nothing. In the end, nothing comes out.  Doing nothing is a comfortable pain. True, as people say. If you say No, the answer is always No. If you never try, then it won't ever happen. He watches people that keep trying and trying enviously. His heart burnt in silence.  Hoping they fail, but failure is just a creature of God. It won't be able to last. They keep trying and trying while he stays in the corner of the world fearful.