Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Coronavirus

Entri 143 : Hari yang 38 kan?

Sedar tak sedar masa berlalu, lebih dari suku daripada 2020. Esok lusa Ramadhan. Pastinya puasa kali ini langsung tidak sama seperti puasa sebelum sebelumnya. Di era 2020 ini tiada kereta terbang. Dia tidak berharap kewujudan kereta terbang, cukuplah dengan kapal terbang, helikopter, dron dan benda-benda lain yang berterbangan. Semasa mula mula menyambut tahun baru, dia tertanya-tanya sendiri. Mana gol dan pelan tahun ini? Dirinya memaki, 'Apa nak jadi dengan kamu ini?' Rupanya seperti insan insan lain di dalam dunia, tahun 2020 adalah tahun dipaksa belajar. Hari yang pertama Anda unik , tidak ada sesiapa seperti anda. Orang lain juga unik, tidak ada sesiapa seperti orang lain. Jadi masihkah kita ini dikira unik? Mempertikaikan tentang keunikan jelas sekali membuang masa di dunia yang masing masing serba unik ini. Hari yang ke-dua Kemampuan untuk hidup seadanya. Boleh bangun pagi, boleh berbual dengan keluarga, boleh bermesra dengan kawan, berjalan ke sana sini.

Entri 142 : Langit makin biru

Bangun pagi dia kebocoran Terpaksa menukar cadar Ohh...tapi semalam kan baru saja tukar cadar Mana ada cadar lagi hari ni!! Siksanya tidur tak lena  Acap kali terjaga Ohh ...sekarang panas betul Setiap petang hujan berserta guruh Tapi  berpeluh hingga ke hujung kaki Boleh simpan dulu kasut sukan Ohh.. dua kali keretanya  break down dalam tempoh PKP  😎😎😎😎 Masih cool bukan? Cik B mana? Cik B??!! Arghh ... Dia mendongak Langit semakin biru Alhamdulillah Cik B terlepas dari PKP Nota : PKP = Perintah Kawalan Pergerakan (MCO)

Entri 141 : Pulih

Bumi sedang pulih setelah tenat sekian lama.  Setelah memberitahu mereka sekelian lama.  Gempa, tsunami, banjir apa sahaja.  Mereka tidak pernah peduli. Bertuhankan 'Asal aku okay'! Nasib ibu bapa kehilangan anak-anak. Anak kehilangan ibu bapa. Tanah, hutan dirampas malah hingga ke laut dalam, atau ketulan ais. Kebanyakan mereka diculik. Rayuan dan tangisan mereka, Tidak ada siapa peduli. Mereka itu kejam, mereka meneroka , merosak dan merampas semuanya. Untuk ditukar dengan kertas dari pokok-pokok yang ditebang. Tidak pernah cukup, lagi dan lagi. Tamak untuk kehidupan yang sementara. Kemudian bergaduh sesama sendiri. Bumi sedang pulih. Sambil mengajar manusia tentang kemanusiaan. Moga moga ada yang mengambil pengajaran

Entri 139: Kereta

23 Mac 2020 Isnin "Apa yang kita dapat hari ini, segala kemudahan dan keselamatan. Mungkin kerana doa datuk moyang atau doa sesiapa sahaja untuk kita yang dimakbulkan Allah" Pagi pagi dia sudah bangun solat  Subuh dan bersiap siap. Hari ini tugasan utamanya adalah untuk membeli barang barang yang sudah disenaraikan semalam.17 barang semuanya. Dia memilih untuk memakai  jubah hitam yag paling ringkas, selendang  yang tak perlu dipin. Alasannya balik nanti senang untuk ditanggalkan.Duit pun diasingkan dalam dompet kecil, malah dia memutuskan utuk memakai beg tangan yang paling lusuh. Ya, supaya tak meyesal bila terpaksa dinyah-bakteriakan and mengakibatkan lusuh dan rosak. Hari ini hari ke-enam mungkin, dia sudah hilang kira. Sampai sahaja di deretan kedai  Taman Melati, dia membuat penilaian kasar. Terdapat empat buah kedai, tiga buah daripadanya adalah kedai runcit yang ada menjual barangan basah dan satu daripadanya ialah KK Mart yang cuma menjual barang-barang k

Entri 138 : Hari Keempat

Kalau ikut hati nak publish hari Rabu tapi dek disebabkan jemu terkurung dalam rumah saya publish jer la. Tadi lepas Subuh saya tertidur dan bermimpi pergi shopping baju dan handbag . Perkara yang anda perlu tahu, Pertama , saya jarang bermimpi. Mengigau jarang lagilah kan. Kedua, saya shopping baju dan beg? Bukan tak pernah tapi jarang. Nampak sangat kan, kesan terkurung dalam rumah. Sampai boleh mimpi pergi mall beli baju pun dah nikmat kan? Nikmat pergi kerja dan balik kerja, Nikmat kerja kat dalam office. Nikmat makan kat luar. Nikmat jumpa kawan kawan. Tapi kan, sebosan mana pun terperuk dekat rumah ni apalah sangat  nak dibandingkan dengan mereka yang bekerja siang malam nak selamatkan nyawa. Yang kerja dekat hospital , termasuk security , tukang masak , tukang cuci. Yang kerja polis, bomba dan sebagainya. Jemunya saya duduk rumah boleh lagi scroll Instagram dan Facebook.Gaji jalan juga buat masa sekarang walaupun stress bekerja. Stress bekerja sebenarnya nikmat s

Entri 137: Kuarantin

Mungkin ini adalah musim yang paling menggembirakan bagi mereka . Bumi tu bulat!