Skip to main content

Posts

Showing posts with the label covid19

Entri 166 : Pelan

 Petang Sabtu dia sudah siap membeli barang untuk dibawa pulang ke kampung. Banyak persediaan sudah dilakukan. Seperti ; ☑Membeli barang-barang yang dipesan oleh ahli keluarganya ☑Sudah berbincang yang dia akan menjemput adik ipar dan anak menakannya supaya mereka boleh balik bercuti bersama-sama ☑Menghabis sayur-sayuran yang berdaun, menghabiskan stok makanan dalam peti sejuk supaya tidak terbazir semasa ketiadaannya ☑Membersihkan rumah apa yang patut ☑Menulis entri siap siap untuk Rabu minggu depan supaya entri auto publish semasa keberadaannya di kampung -Meja dan kerusi yang ditempah akan sampai pagi 12 November selepas itu dia bertolak balik ke Kedah Pagi Sabtu dia tidak membeli bunga seperti kebiasaan tetapi dia membeli bunga petang Sabtu untuk dihadiahkan kepada doktor yang merawatnya.Segala-galanya on-place , Alhamdulillah sehingga malam itu dia mendapat panggilan dari emak. "Along, mu nak balik macam mana? PKP ni." "Huh, bukankah akan  tamat 9 November?" &q

Entri 141 : Pulih

Bumi sedang pulih setelah tenat sekian lama.  Setelah memberitahu mereka sekelian lama.  Gempa, tsunami, banjir apa sahaja.  Mereka tidak pernah peduli. Bertuhankan 'Asal aku okay'! Nasib ibu bapa kehilangan anak-anak. Anak kehilangan ibu bapa. Tanah, hutan dirampas malah hingga ke laut dalam, atau ketulan ais. Kebanyakan mereka diculik. Rayuan dan tangisan mereka, Tidak ada siapa peduli. Mereka itu kejam, mereka meneroka , merosak dan merampas semuanya. Untuk ditukar dengan kertas dari pokok-pokok yang ditebang. Tidak pernah cukup, lagi dan lagi. Tamak untuk kehidupan yang sementara. Kemudian bergaduh sesama sendiri. Bumi sedang pulih. Sambil mengajar manusia tentang kemanusiaan. Moga moga ada yang mengambil pengajaran

Entri 139: Kereta

23 Mac 2020 Isnin "Apa yang kita dapat hari ini, segala kemudahan dan keselamatan. Mungkin kerana doa datuk moyang atau doa sesiapa sahaja untuk kita yang dimakbulkan Allah" Pagi pagi dia sudah bangun solat  Subuh dan bersiap siap. Hari ini tugasan utamanya adalah untuk membeli barang barang yang sudah disenaraikan semalam.17 barang semuanya. Dia memilih untuk memakai  jubah hitam yag paling ringkas, selendang  yang tak perlu dipin. Alasannya balik nanti senang untuk ditanggalkan.Duit pun diasingkan dalam dompet kecil, malah dia memutuskan utuk memakai beg tangan yang paling lusuh. Ya, supaya tak meyesal bila terpaksa dinyah-bakteriakan and mengakibatkan lusuh dan rosak. Hari ini hari ke-enam mungkin, dia sudah hilang kira. Sampai sahaja di deretan kedai  Taman Melati, dia membuat penilaian kasar. Terdapat empat buah kedai, tiga buah daripadanya adalah kedai runcit yang ada menjual barangan basah dan satu daripadanya ialah KK Mart yang cuma menjual barang-barang k

Entri 138 : Hari Keempat

Kalau ikut hati nak publish hari Rabu tapi dek disebabkan jemu terkurung dalam rumah saya publish jer la. Tadi lepas Subuh saya tertidur dan bermimpi pergi shopping baju dan handbag . Perkara yang anda perlu tahu, Pertama , saya jarang bermimpi. Mengigau jarang lagilah kan. Kedua, saya shopping baju dan beg? Bukan tak pernah tapi jarang. Nampak sangat kan, kesan terkurung dalam rumah. Sampai boleh mimpi pergi mall beli baju pun dah nikmat kan? Nikmat pergi kerja dan balik kerja, Nikmat kerja kat dalam office. Nikmat makan kat luar. Nikmat jumpa kawan kawan. Tapi kan, sebosan mana pun terperuk dekat rumah ni apalah sangat  nak dibandingkan dengan mereka yang bekerja siang malam nak selamatkan nyawa. Yang kerja dekat hospital , termasuk security , tukang masak , tukang cuci. Yang kerja polis, bomba dan sebagainya. Jemunya saya duduk rumah boleh lagi scroll Instagram dan Facebook.Gaji jalan juga buat masa sekarang walaupun stress bekerja. Stress bekerja sebenarnya nikmat s

Entri 137: Kuarantin

Mungkin ini adalah musim yang paling menggembirakan bagi mereka . Bumi tu bulat!