Entri 4: Seindah Mimpi

I want to be a police. I want to shoot crime.When I big I want to marry. I want to buy a big house.

Nurindah tersenyum.Seorang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun menulisnya.Sudah ada gadis idamankah dia?

“Betul tak cikgu?” Rizal bertanya, mukanya penuh pengharapan.

“Boleh diperbaiki lagi.” Nurindah mengangkat muka. Rizal tersenyum, gembira dengan komen Nurindah.

“Sini, cikgu nak tengok karangan Danish pula.”

Danish yang berjambul perang  menyerahkan bukunya.Matanya seperti keliru , namun Nurindah tahu Danish bukanlah seperti yang disangka. Dia seperti di dalam dunianya tersendiri, gemar menconteng buku, namun  dalam fikirannnya siapalah yang tahu.

“I want to be a pilot.” Nurindah membaca karangan Danish kuat-kuat.

I want to be a pilot because I want to fly. I want to go to other country.I want to eat many food.I want to help my mother.I want to help Palestine world.

Nurindah terlunga seketika.Sekilas dia memandang Danish, muka budak itu seperti biasa , keliru!

“You want to help Palestine?” Nurindah bertanya, takjub.Tidak terlintas bahawa kanak-kanak yang berusia 11 tahun itu peka dengan dunia semasa.Selama ini dia menganggap kanak-kanak cuma tahu bermain sahaja dan makan sahaja.

Danish mengangguk dengan mata yang bercahaya.

“Bagus.Peperangan di mana-mana pun tidak memberi kebaikan.Cikgu harap kamu semua akan menjadi orang yang cintakan keamanan.” Nurindah memberi nasihat kepada tujuh orang pelajarnya.Tak ada bunyi kedengaran.Samada mereka mengendahkannya atau tidak, Nurindah tidak tahu.

“Cikgu , pembaca berita tu dalam English apa cikgu?” Maryam bertanya, bukunya masih lagi kosong.Dari tadi lagi Nurindah memerhatikan Maryam merenung siling. Masih tak tahu mahu menjadi apa agaknya.

“Kamu nak jadi pembaca berita?”

“Dia nak jadi pengacara Nona!” Rizal mengusik.

Nurindah cuma menggeleng apabila kelasnya pecah dengan hilai tawa kanak-kanak.

Indahnya menjadi kanak-kanak. Nurindah teringat di waktu kecil dia  sering  berangan  yang dia boleh menjadi apa sahaja.Kerjaya kegemarannya waktu itu  doktor, itupun selalu bertukar mengikut rancangan TV kegemarannya. Mungkin sebulan dua dia mahu menjadi doktor, mungkin juga wartawan,tentera dan apa sahaja yang difikirkan menarik.

Namun apabila meningkat dewasa, cita-citanya terpadam. Kerjaya yang dipilih kadang-kadang bukan kerana minat tapi kerana kehendak pasaran, keputusan akademik dan pelbagai lagi. Hanya mereka yang tabah sahaja akan berusaha melakukan apa yang diminati tetapi kebanyakan orang lebih mementingkan duit.Duit untuk menyara keluarga, duit  untuk membeli kehidupan walaupun bukan semuanya.

Pengetahuan kanak-kanak tentang risiko mungkin agak terhad, membolehkan mereka berfikir tanpa batasan.Alangkah bagusnya jika semua cita kanak-kanak dimakbulkan.Semua mahu jadi yang terbaik, alangkah indahnya dunia jika semuanya mahu dan berusaha untuk kebaikan.

Comments

Popular Posts