Skip to main content

Entri 6 : Bukan milik kita

Sara, kawan lama Nurindah mengadu kepadanya.Hatinya sedih kerana suaminya turut dicintai wanita lain.

Nurindah termenung seketika selepas membaca emel dari Sara. Mereka pernah menjadi teman serumah sewaktu Nurindah bekerja di bandar.Sara seorang yang cantik, menarik perhatian ramai lelaki. Beberapa kali putus cinta sebelum bertemu dengan Putera Idamannya.

Jatuh cinta dengan seseorang yang bukan milik kita.Adakah itu salah? Nurindah terhenyak di kerusi. Mampukah kita menentukan dengan siapa kita suka dan dengan siapa kita benci?Fikiran Nurindah berpusing-pusing.

Jatuh cinta dengan orang yang salah.Rasanya semua orang pernah mengalaminya, termasuklah dia sendiri. Memuja orang lain diam-diam ,dan akhirnya kecewa. Seperti dunia menelannya bulat-bulat.Seperti hidupnya berakhir.Seperti dia yang paling malang di dunia.

Tetapi jika dia berjaya memiliki lelaki yang disukainya, adakah dia bahagia?Ya. Dan adakah lelaki itu bahagia? Dia tidak tahu. Dia bermimpi yang  lelaki itu  akan bahagia bersamanya tetapi itu hanyalah mimpi.

Lelaki itu cuma boleh ketawa bila bersama gadisnya yang dicintainya, dan itu bukan dia. Dan akhirnya dia sedar, yang paling dia mahu adalah melihat lelaki itu ketawa dan senyum.Bahagia biarpun bukan dengan dirinya.

Mungkin hampir seumur hidup dia menjeruk rasa tapi itu yang terbaik.Menyintai dan memiliki adalah dua benda yang seperti sama tapi berbeza.Jadi salahkah jika teman hidup turut dicintai oleh orang lain?Dan itu cuma perasaan bukan tindakan.

Perasaan tanpa tindakan adalah kosong.Tindakan yang membuatkan kita ke syurga atau ke neraka. Tindakan yang membuatkan orang yang kita cintai bahagia.

Hati, walaupun di dalam dada kita. Di dalam darah daging kita tapi masih lagi kita tak mampu mengawalnya.Seperti  makhluk liar yang kita bela, menyakiti kita walaupun ianya kepunyaan kita. Hanya usaha dan doa sahaja yang mungkin mampu merawat hati.

Manusia punya hati dan perasaan jadi kita bukanlah barang yang boleh direbut.

Nurindah mengeluh panjang.Dia membetulkan kedudukannya dan perlahan menaip,

Salam,

Buat Sara yang sentiasa diingati.Semoga Sara bersabar dengan apa yang berlaku.Bukan salah dia jatuh cinta dengan suami Sara, bukan salah suami Sara jika dia dicintai dan bukan juga salah Sara.

Nurin yakin yang dia sedang bergelut perasaan untuk melupakan cintanya.Doakan semoga dia tabah dan kuat menghadapi segalanya.Doakan semoga dia dikurniakan jodoh yang baik.

Semoga Sara sentiasa berusaha memelihara hubungan yang terjalin.Cuba sedaya upaya untuk setia dan berdoa.Jadilah isteri yang baik.Kerana setiap hubungan itu bukanlah mudah untuk disemai.Jika jodoh Sara bersamanya, dengan izin Tuhan, Sara akan tetap bersamanya.

Nurin mendoakan Sara sentiasa bahagia di samping orang  yang tersayang.Sentiasa kuat dan sabar.Semoga Tuhan merestui hidupmu.

Sahabatmu,

Nurindah.

Nurindah menarik nafas lega, perlahan dia menekan Send.

Dan kepada mereka yang patah hati.Semoga Tuhan membuka jalan dan membantumu sentiasa.Kadang-kadang kita fikir sesuatu itu baik buat kita namun Tuhan lebih tahu.

Seperti Nurindah mahu menulis untuk dirinya sendiri.

Comments

Popular posts from this blog

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u