Dec 4, 2014

Entri 71 : Hanya Dia...

"Saya sebenarnya pindah ke sini untuk kembangkan bisnes. Rasanya sejak saya graduate dari U sampai sekarang saya tak pernah keluar dari Penang ."Zahra memberitahu.

"Kalau itu yang terbaik untuk awak."sahut Nurindah,sedih juga bila difikirkan yang selepas ini dia tak ada kawan lagi untuk lepak di Pulau Pinang.Zahra bekerja sendiri sebagai penasihat kewangan.Sifatnya yang sentiasa positif dan terbuka membuatkan Nurindah senang bersahabat dengannya.

"Tapi tulah, saya terpaksa letak jawatan dari Darul Ilmu.Jadi saya minta tolong awak gantikan tempat saya boleh?"

Nurindah seperti mahu tersedak roti Arab keju yang ditelannya. Biar betul, Setiausaha Agung di Darul Ilmu.Rasanya dia langsung tidak berkelayakan.

"Tuan Khairuddin ada juga sebut nama awak.Saya rasa awak boleh buat.Kerjanya tak banyak sebab kita memang sudah ada seorang setiausaha di Darul Ilmu.

"Aduh...saya bukannya jenis bertudung labuh dan lemah lembut . Tak ada ciri ciri Muslimat sejati."Nurindah menyedut teh ais dalam dalam, minum free memang sedap .Lagi pula dia jarang ada masa, acara acara yang dianjurkan Darul Ilmu pun bukan dihadiri selalu .Ini pula menjadi setiausaha.Dia mengerutkan dahinya. 

"Ini bukan pasal jawatan atau kelayakan.Tak apa, take your time to think first."Zahra cuma tersenyum.

Muka Zahra pucat lesi saat mahu membayar makanan."Alamak ."Dia mengagau beg tangannya.

"Dompet saya tertinggal dalam handbag adik saya."Zahra mengetap bibir."Malu betul, dah lah saya yang nak belanja awak."

"Tak apa, biar saya yang bayar."Giliran Nurindah mengagau begnya. Oh...bukankah duitnya sudah ditukar ke mata wang rupiah?Eh, rasanya dia masih ada mata wang Malaysia tapi disorok entah di mana.

Mereka saling berpandangan sedang mamak yang menunggu di  kaunter menggaru kepala.

"Fuh...ada."Lega bila Nurindah mencapai not RM 50. Mujur, kalau tak sebelum pergi Bali dapat pengalaman basuh pinggan di Kuala Lumpur dulu.

      ************************

Nurindah terjaga, dia terpisat pisat melihat keadaan sekeliling.Sunyi, adalah dua tiga orang yang tidur di kerusi panjang seperti dia juga.Dia mengerling ke arah jam pinangan. Pukul 3.10 pagi , oh flightnya pukul 3.30.

Dia bingkas bangun,melihat ramai orang sudah beratur di pintu masuk.Mujur, kadang kadang tidur walaupun hanya di atas kerusi berselimutkan kain pelekat boleh lajak sampai ke pagi.Tambah pula sejuknya lain macam, dia pula terlupa bawa jaket.

Dalam barisan ramai betul orang putih, sampai Nurindah tak perasan muka Melayu, muka Indonesia. Betullah, tak perlu takut ke Bali kerana banyak pelancong.Semua senasib.

Sejuk menggigit hingga ke tulang sumsum saat Nurindah melangkah masuk ke pesawat."So cold..."getusnya tanpa sedar.Dia mengangkat muka, seorang wanita Caucasian berdiri di hadapannya.Mungkin dia menunggu seseorang, gerak bibirnya seolah menyahut ,"Yes...so cold." tanpa bunyi. 

Nurindah bersyukur kerana tempat duduknya di tepi tingkap.Di sebelahnya seorang lelaki Caucasian tapi tak tahu dari negara mana kerana perbualannya dengan rakan rakan yang lain bukan bahasa Enggeris. 

Harap kerenah mat salleh ini tidak menjengkelkan seperti penumpang di atas pesawat dari Pulau Pinang ke KLIA tadi. Hampir memekik pramugari menyuruh penumpang tersebut untuk turn off telefon akan tetapi tidak dihiraukan.Saat pesawat mahu mendarat, penumpang tadi sempat menjawab panggilan dan berbual melalui telefon.Seperti mahu dibaling saja penumpang tersebut keluar tingkap. Bodohnya, orang sedang berdoa supaya pendaratan selamat, engkau pula boleh berbual dalam keadaan genting. Maki Nurindah dalam hati.

Penerbangan kelihatan lancar.Nurindah sebenarnya takut bercampur mengantuk ditambah lagi dengan suhu yang sejuk.Apabila pramugari menghidangkan makanan lebih kurang 4.30 pagi, dia cuma membiarkan croissant itu tergolek di atas tray sedang mat salleh di sebelahnya makan dengan bersungguh sungguh.Aduh, waktu ni sesuai untuk bersahur...bersahur di atas awan namun Nurindah memilih untuk meneruskan mimpinya.

Pukul 5.30 pagi, awan awan bertukar warna keemasan.Matahari memanahkan cahayanya.Nurindah mengambil beberapa keping gambar, malah kelihatannya penumpang penumpang lain turut menikmati saat itu.


Subhanallah...Maha Suci Allah.Dialah sebaik baik Penolong.

No comments:

Post a Comment