Skip to main content

Entri 87: Doakan yang baik baik

Setiap pagi aku berjuang untuk bangun awal dan solat Subuh.
Ada hari hari yang aku terlepas.Aku manusia.

Setiap hari aku berjuang untuk kekal positif dan ceria, 
namun ada hari yang aku kesal.Aku menangis.Aku hanyalah manusia.

Setiap hari aku berkata kepada diri ku;
gunakan hari ini untuk perkara-perkara berguna. 
Di tengah malam, kudapati diriku berjaga, mengabaikan tidur untuk perkara perkara yang sampah.

Setiap hari aku buat silap, aku pesan kepada diriku lupakan yang lepas.
Teruskan hidup.
 Namun ada pagi yang aku lihat diriku masih di atas katil bersedih, meratapi kelmarin.

Setiap hari ada yang nampak kekuranganku, mereka mengejiku.Ya, aku layak dikeji kerana aku silap.Maafkan aku.

Aku cuba yang terbaik, ada hari yang aku tersungkur.Aku dikeji lagi.Aku terfikir,adakah manusia yang bahagia bila dihina?

Aku tahu manusia yang dicela itu selalunya lebih baik dari mencela.Aku pesan pada diriku supaya kuat.Namun ada hari, aku terkilan.
Aku cuma manusia.

Manusia yang memberi nasihat dan doa yang baik baik lebih baik dari yang mencela.
Doa yang baik diaminkan para malaikat.Aku tahu, jadi biarkan aku berdoa setiap pagi, setiap hari.

Manusia tidak hidup dek pujian, tidak mati dikeji.Aku berdoa setiap hari untuk kamu yang mencela dan memuji dan untuk aku terutamanya.Moga Allah memberi yang terbaik untuk kita.

Aku tidak ditakdirkan hidup dalam dirimu.Aku tidak memijak jalan yang kehidupan sama seperti kamu.Seperti kamu tidak hidup dalam diriku walaupun kadang aku mohon supaya kamu faham hidup dan perjuanganku.

Perjuangan mu dan aku lain lain.Aku mohon doakan perjuangan ku mudah.Aku akan doakan kita juga.Moga suatu hari di Syurga kita sama-sama berbual tentang perjuangan yang telah kita lalui.

Hari ini aku bangkit lagi, dengan senarai kerja dan azam positif.
Moga Allah beri kekuatan untukku untuk berusaha.
Semoga Allah memberkatiku dan kamu selalu.

Cherating, Nov 2017


Kutulis ini  untuk Nur Fazura Sharifuddin dan mereka yang berjuang setiap hari sepertiku.Kita cuma manusia.Comments

  1. 2017 YANG BERMAKNA UNTUKKU

    Stay strong & stay positive Nurindah. InshaaAllah sekuat-kuat insan adalah yang mampu menahan marah tatkala dia berhak memarahi.
    groweni.blogspot.my

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u