Skip to main content

Entri 0: 2017 YANG BERMAKNA BAGIKU [KEMAS KINI]

DIUMUMKAN TARIKH TUTUP PENYERTAAN ADALAH 18 DISEMBER 2017
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Selamat menyambut Hari Maulidur Rasul, semoga kita diberikan kemudahan untuk mengikuti dan berusaha mencontohi Nabi Muhammad S.A.W. Amin.

Ini kali pertama saya berhubung dengan anda secara terus.Semoga anda suka dan mendapat faedah daripada entri entri di blog ini.

Dengan rasa rendah hati dan syukur, saya ingin menghadiahkan dua planner dan satu buku nota kepada kalian yang terpilih.Ianya sebagai tanda terima kasih atas kesudian anda membaca blog saya.

Dua acara diadakan serentak, yang membezakan adalah satu acara adalah undian dan satu lagi dipilih secara ekslusif oleh saya sendiri.Berikut adalah syarat-syarat :
 1. Terbuka kepada mereka yang beralamat di Malaysia.
 2. Pilih entri selain dari entri ini untuk anda tinggalkan komen.
 3. Ciri-ciri komen:
  • Komen tersebut tidak ditulis di entri ini.Entri ini terhad untuk contoh dan soal jawab mengenai acara ini sahaja.
  • Mulakan komen dengan '2017 YANG BERMAKNA UNTUKKU' . 
  • Di bahagian bawah '2017 YANG BERMAKNA UNTUKKU', tuliskan kenapa anda suka entri tersebut, apa penambahbaikan yang ingin anda lihat atau kata-kata yang positif untuk penulis.Anda bebas untuk menulis dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris.Penulisan yang teratur sangat digalakkan.
  • Sila tinggalkan email untuk saya hubungi.
  • Jika anda masih keliru,sila lihat contoh yang saya tinggalkan di bahagian komen.
 4. Anda bebas untuk menulis komen di seberapa banyak entri yang anda suka.Namun nama hanya akan dimasukkan sekali sahaja untuk acara undian. Untuk acara istimewa sila rujuk syarat di bawah.
 5. Acara Istimewa di mana penyertaan anda tidak berdasarkan undian, tetapi berdasarkan seberapa banyak entri yang anda komen dan seunik mana komen anda.Ianya dipilih oleh saya sendiri.Jadi ada kemungkinan walaupun anda tidak terpilih untuk acara undian,anda masih boleh menang untuk Acara Istimewa.
 6. Tarikh mula adalah hari ini 1hb Disember 2017 dan tarikh tamat adalah pada18hb Disember 2017.Komen yang ditulis pada 19hb Disember 2017 tidak dikira sebagai penyertaan.Saya anggap komen yang ditulis pada 19hb Disember sebagai hadiah anda untuk saya.
 7. Tarikh pengumuman adalah pada minggu berikutnya.InshaaAllah, hadiah anda akan sampai sebelum tahun 2018.
Mudah bukan?Mana tahu salah satu dari buku di video ini akan menemani anda di tahun 2018 nanti.
A post shared by unid's Adventure (@cheunid) on
Saya harap dengan acara ini, saya juga dapat menambahbaik penulisan saya di sini.

Jadi apa tunggu lagi, sila kongsi entri ini.

Oh oh... unid pun ada acara Awesome 2017 .Jika anda berminat sila ke Awesome 2017 untuk syarat-syarat penyertaan.

Salam Sayang,
Nur

Comments

 1. Nota:Di bawah ini adalah contoh komen yang anda boleh rujuk.

  2017 YANG BERMAKNA BAGIKU
  Tuliskan komen anda di sini .

  Email anda.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u