Langkau ke kandungan utama

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya.

"Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar.

Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak!

Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig.

Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seriau, malu saat dua orag membelek gigiya; mereug jam itu perkara terpetig. Diperhatika  jam itu dalam-dalam, maa tahu ada cicak mati.

"Saya polish sedikit ya." Beritahu doktor sambil melumurka pes berwara merah jambu da berbau strawberi. Walaupu berjumpa doktor bukaah perkara yag disukai aka tetapi dia sagat meghargai perkara-perkara yag bear yag perlu dia tahu.

Dia muak dega ayat-ayat, 'ahh tak susah la' atau 'ahh tak sakit la' , dia lebih selesa medegar  ayat,'ii aka gilu sedikit tau' jadi dia boleh bersedia utuk meerima.

Positif melampau itu memualka tahu.

Dia keluar dari kliik dega perasaa lega, keraa ii atara kliik yag boleh dipertimbagka utuk meabut gigi bogsuya ati.

Sambil dia meulis etri utuk amakuuridah, dia berfikir sudah lama gigi bogsu ii bersamaya. Gigi ii mugki lagi rapat berbadig hubuga dia da ibubapaya.

Bagaimaa perasaa jika sesuatu yag terlalu lama bersama tiba tiba diambil? Dia berasih baik keraa pemergia gigi bogsu kali ii bakal dijagka? Tetapi bagaimaa jika iaya diragut tiba-tiba.

Seperti kebayaka mausia, ikata emosi adaah yag sukar diikat tetapi sukar juga dilepaska.

Dia ada beberapa hari lagi utuk meikmati saat saat idah bersama gigi bogsuya.

Apakah rasaya jika sesuatu yag kita biasa lihat hilag?

Seperti ada sesuatu yag hilag dari etri ii?


Bolehkah kamu meekaya?Apa yag hilag di etri ii? Adakah kamu masih boleh memahami etri ii?

Ulasan

  1. Walau kehilangan ‘N’ tetap boleh difahami. TQ unid :)

    BalasPadam

Catat Komen

Catatan popular daripada blog ini

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u