Skip to main content

Entri 149: Cik Biru Nilam

Hai Cik B,

Susahnya nak tulis entri ni . Nak mengimbas semua kembali susah rupanya.

Susah nak ubah rutin harian tanpa kamu  Cik B, dulu aku fikir senang.

5 Jun, 
Seperti saat pagi Jumaat selepas Subuh kamu kelam kabut merayap atas  ribaku  tapi seperti biasa aku membebel.

Dua tiga hari ini  aku perasan engkau tak lalu makan, rupanya engkau cuma nak makan bila aku suap. Makin panjang aku bebel sebab bertambah pula kerja aku nak menyuap kamu.

Itu Subuh terakhir dan kemudiannya kamu tidak keluar keluar lagi. Kamu tidak keluar lagi menggigit dan mengejar kakiku pada waktu pagi atau petang. Ianya bukan sesuatu yang aneh kerana ada harinya engkau tidak ada mood untuk keluar. Pernah engkau tidur seharian dan  akhirnya kami menjumpai kamu masih tidur di bawah sofa di petang hari raya.

Petang itu aku makan nasi kukus ayam berempah, seperti biasa aku simpan secarik dua ayam untuk kamu. Engkau paling suka ayam. Kamu masih tak keluar keluar. Aku faham sebab selama ini kamu memang mengambil masa kamu sendiri bila nak keluar atau apa apa. Selama bersama kamu sangat jarang berbunyi,  jadi aku lebih faham mata dan tingkah kamu.

Malam masih tidak keluar, aku tertidur dan terjaga pukul 1.30 pagi. Aku melihat bekas makananmu, ayam masih di situ. Hati ini terdetak sekejap. Aneh.

Susah hati terus  aku memunggah dan mencari kamu. Akhirnya kujumpai badanmu yang keras di balik katil. Aku merenung antara percaya atau tidak.

Dalam hati ,'ahh kamu sudah mati tetapi kenapa aku tidak terasa mahu menangis.' Aku mencari  tisu dan sarung tangan.

Rupanya tangisku meledak saat aku pegang badanmu. Aku tersedu sedu dan aku sendiri tidak faham dari mana.Engkau betul betul mati.

Saat aku mengurusi badanmu, aku memikirkan  di mana  ku harus kebumikan kamu.
Aku cuba bayangkan tasik, burung dan kehijauan yang kami (manusia) rampas dari kamu.

Sesudah Subuh,

Waktu pagi di Taman Tasik Layang-layang yang sebelum ini lengang tak berorang penuh dengan  manusia. Susah benar nak cari tempat yang aku fikir kamu akan suka. Aku cerewet dan engkau pun cerewet . Setelah bersusah payah, aku merehatkan kamu di suatu tempat yang paling aku suka.

Di bawah pokok , berhadapan tasik. Banyak burung dan kita berkelah, seperti janjiku tempoh hari.

Cik Biru Nilam - 1 Mei 2019 - 5 Junn2020

Aku minta maaf Cik B,
Maaf kerana selalu membebel
Maaf kadang aku tidak sensitif
Maaf ketika mula mula aku membeli kamu aku mengurung kamu
Maaf jika aku terberi makanan yang  engkau tak suka
Maaf jika aku selalu mengusik kamu
Maaf kerana sepatutnya engkau bebas di luar, di habitat mu
Tetapi aku beli dan mengurungmu
Maafkan sahabat yang kerdil ini

Comments

Popular posts from this blog

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u