Skip to main content

Entri 159 : Attachment!

Beberapa tahun yang lalu.

Al-Quran tafsir yang berwarna merah hati itu sudah relai kulitnya. Saat dia merenung satu-satunya Al-Quran kegemarannya, dia merasakan berat untuk menggantikan dengan yang baru.

"Bertahanlah, mungkin suatu hari nanti kamu akan jadi hantaran untuk perkahwinanku."

Siapalah yang menjadikan al-Quran buruk ini sebagai hantaran? Seolah-olah al-Quran tersebut berbisik merendah diri. Selalunya orang akan membeli alQuran yang paling cantik sebagai hadiah. Sayu.

"Tapi kamu yang aku baca setiap hari, adalah sangat ralat jika tiba tiba digantikan dengan al-Quran baru yang belum pernah dibaca pada hari yang paling penting." Dia bernekad. Namun adakah al-Quran itu dapat bertahan saat dia sendiri pun tak tahu bila dia berkahwin??

Al-Quran yang hampir relai itu pernah dibawa sekali ke kelas mengaji.

"Puan, belum cukup muka surat lagi." Tegur ustaz apabila dia berhenti membaca saat habis muka surat. Bukan salah ustaz, bila mengaji mereka menggunakan mushaf yang standard jadi jumlah ayat satu muka surat tidak sama dengan jumlah ayat yang standard.

Akhirnya dia membawa tablet dan membuka applikasi al-Quran yang mempunyai mukasurat yang standard. Lagipun dia berasa kasihan dengan al-Quran merah hati yang makin merelai jika diusung ke ini.

Attachment!

Sesuatu yang membuatkan kita terikat dan susah nak move-on. Boleh jadi orang, haiwan, benda, rutin atau apa sahaja.

Al-Quran berkulit merah hati ini makin tenat. Setiap pagi apabila dia membaca, dia berkira-kira;

"Mampukah saya membaca al-Quran yang lain sebagai rutin setiap hari selain al-Quran yang ini?"

Dia pernah saja membaca al-Quran lain bila pulang ke rumah, tidak ada masalah pun.

Tetapi dia tertanya-tanya sendiri;

"Bagaimana nanti rasanya membaca alQuran yang lain selain dari al-Quran merah hati lusuh yang sudah ditatap bertahun-tahun?" 

Tentu terasa aneh seperti kehilangan suatu kebiasaan.

Mampukah al-Quran itu bertahan seumur hidupnya? Dia degil, masih belum bersedia untuk menukar yang baru.

Attachment!

Comments

Popular posts from this blog

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u