Langkau ke kandungan utama

Entri 166 : Pelan

 Petang Sabtu dia sudah siap membeli barang untuk dibawa pulang ke kampung. Banyak persediaan sudah dilakukan.

Seperti ;

☑Membeli barang-barang yang dipesan oleh ahli keluarganya
☑Sudah berbincang yang dia akan menjemput adik ipar dan anak menakannya supaya mereka boleh balik bercuti bersama-sama
☑Menghabis sayur-sayuran yang berdaun, menghabiskan stok makanan dalam peti sejuk supaya tidak terbazir semasa ketiadaannya
☑Membersihkan rumah apa yang patut
☑Menulis entri siap siap untuk Rabu minggu depan supaya entri auto publish semasa keberadaannya di kampung
-Meja dan kerusi yang ditempah akan sampai pagi 12 November selepas itu dia bertolak balik ke Kedah

Pagi Sabtu dia tidak membeli bunga seperti kebiasaan tetapi
dia membeli bunga petang Sabtu untuk dihadiahkan kepada doktor yang merawatnya.Segala-galanya on-place, Alhamdulillah sehingga malam itu dia mendapat panggilan dari emak.
"Along, mu nak balik macam mana? PKP ni."
"Huh, bukankah akan  tamat 9 November?"
"Mana ada, dah disambung. Mu tak tengok berita ka gena? Orang semua riuh, mu tak tengok Facebook ke?"

Okay, malangnya dia tidak ada Facebook app di dalam phonenya. Sudah terlampau banyak soc med dalam hidupnya...cukuplah sekali sekala dia login Facebook melalui laptop.

"Adik kamu yang di Alor Setar pun tak boleh balik, masakan kamu yang di KL." Emak membebel kemudian mengeluh.

"Aduhlaa, mak tak torah behawa dah ni teringat kat anak-anak." Kalau dia sendiri homesick nak balik kampung, emak apatah lagi rindunya pada anak-anak.

Pagi Ahad, dia pergi berjumpa doktor seperti biasa sambil membawa bunga Daisi. Pelannya bunga matahari tetapi bunga matahari tak ada, jadi dia memilih Daisi kuning. Sekurang-kurangnya kalau pun hatinya kurang ceria dek segala pelan tidak menjadi, dia dapat menghiburkan hati orang lain.

Saat dia menaip entri ini di sebuah restoran yang sudah menjadi kebiasaannya;

Seorang ayah bersama anak perempuannya juga sedang menanti pesanan makanan. Beberapa ekor patung dikeluarkan, anak-anak patung berambut mengerbang seperti singa tetapi berwarna warni. Ungu, oren dan biru.

"Hey, why are you wearing swimming suit?" kata si anak sambil memegang dua ekor patung di tangan kanan dan kirinya.

"Oh, because I am going to the pool..." Ayah mengecilkan suara, dia juga memegang seekor patung.

Mereka bermain dengan anak-anak patung kecil berkepala besar sementara menunggu Big Breakfast disediakan.

Dia teringat perbualannya dengan doktor sebentar tadi tentang perintah PKP sehingga Disember; kelihatannya seperti tahun depan baru dia boleh pulang.

"Kasian kamu sebab tak boleh travel dan berkurung di rumah. Nak balik kampung pun tak boleh." 

"Hummm..."

Sekarang sambil mendengar perbualan antara bapa dan anak yang bermain anak-anak patung, dia menukar beberapa pelannya

- Menulis entri lain untuk hari Rabu
- Membeli stok sayuran dan buahan-buahan
   
dan lain-lain...
Air Klorofil diminum selepas kopi kerana ianya dapat menghilangkan bau mulut


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Entri 103 : Hidup itu sendiri

Antara nikmat yang paling besar dan kebanyakan manusia lupa ialah peluang untuk hidup sebagai manusia. Walaupun secanggih mana pun sel sperma dan ovum, seberapa kompleksnya sistem nukleus atau seringkas mana pun ianya masih tidak sama dengan manusia. Manusia walaupun berasal dari ovum dan sperma, kita masih tidak dapat berkomunikasi dengan sel asal kita ini seperti mana kita bersembang dengan kawan kita sambil makan roti canai di pagi hari. Bukankah sepatutnya kita lagi kenal asal kita? Malah sebanyak mana pun memori otak, kita tidak dapat ingat kembali kehidupan kita di masa kita masih sperma atau ovum atau embrio. Kerana sperma, ovum atau sel-sel sewaktu dengannya tidak diutuskan ke muka bumi ini untuk menjadi pemimpin.Hanya manusia hasil dari kejayaan sperma bertemu ovum dan menjadi embrio. Dan embrio berjaya menjadi seorang bayi saat seorang ibu memilih dan berdoa untuk manusia biarpun muntah-muntah, tak lena tidur malah tidak dapat melihat kaki sendiri ketika berjalan.

Etri 133 : __ Yag Hilag

Pagi ii perlu ke kliik gigi.Perkara pertama di pagi Sabtu di bula Disember. Ruti tahua. Umur umur begii dia tidak mahu kehilaga gigiya. "Gigi bogsu awak perlu dicabut. Tak apa, ambil masa utuk berfikir cuma jaga lama sagat. Takut ati merebak." asihat doktor setelah memberi pejelasa pajag lebar. Diam. Ii kali kedua dia medapat asihat yag  dari doktor yag berbeza.Cuma doktor yag sebelum ii kurag pejelasa. Cuma ditaya samada ak cabut atau tidak? Tetulah tak ak! Saat doktor memeriksa da mecuci gigiya, fikiraya melayag. Dia melihat jam didig hitam dega ombor juga berwara hita.Terus terag, ombor itu hitam da lagsug  tidak kelihata. Yag kelihata haya jarum jam, miit da saat. Tapi dia sudah tahu pukul berapa tapa melihat ombor. Dia sudah biasa dega jam tapa perlu melihat ombor lagi.Cukup dega jarum. Hummm ... ombor atau jarum yag petig? Jam digital tidak perluka jarum.Jadi jarum mejadi tidak petig. Petigkah permasalaha jam ii? Tidak petig!! Tetapi utuk megalihka perasaa seria

Entri 85 : Impian

Apa impian mu? Impianku pulang ke kampung, menjaga orang tuaku tanpa risau tentang duit atau hutang. Kamu tidak ingin bernikah? Ya.Aku ingin menikah tapi yang penting impianku mahu menjaga kedua ibu bapaku.Itu yang pasti.Semua orang yang lahir belum tentu akan bernikah di dunia ini.Tapi semuanya pasti mempunyai ibu bapa.Ramai yang mendirikan rumah tangga tapi terlupa kebajikan ibu bapa di kampung.Pulang hanya sewaktu ibu sakit atau hari raya.Kalau sudah berkahwin, tergantung pula rumah mertua di mana.Jika tidak pulang, berapa kerap yang selalu menelefon orang tua bertanya khabar?Selalu call bilamana ada kecemasan sahaja. Padahal masing masing tahu betapa susahnya ibu bapa memelihara kita dahulu seperti mana kita berasa susah memelihara anak kita sekarang.Sayang, saat kita sibuk membina keluarga, kita meninggalkan keluarga kita.Aku tak mahu itu.Sekarang aku bujang,tinggal berjauhan.Jika berdekatan juga aku akan sibuk bekerja.Bayangkan sekarang sebelum kahwin aku tidak ada masa u